– Idemo na izbore, riječi su predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je prvi izašao iz zgrade Vlade sa sastanka predsjednika klubova i stranaka vladajuće koalicije na kojem se raspravljalo o raspuštanju ovog saziva Sabora i datumu održavanja parlamentarnih izbora.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, nakon sastanka s predstavnicima koalicijskih partnera, da će Hrvatski sabor biti raspušten u ponedjeljak, 18. svibnja.

– Nakon današnje sjednice vlade mogu reći da su sve sastavnice odlučile da predložimo rapuštanje Hrvatskog sabora u ponedjeljak 18. svibnja  kazao je.

– Želimo to jer je naša vlada u protekle tri godine i sedam mjeseci mandata ostvarila sve ambicije koje smo postavili 2016. Smatramo da smo sada nakon što smo pokazali kako se nositi u krizi, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta, s obzirom na sve izazove koji su pred RH. Novi mandat treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, mi želimo ići po novo povjerenje hrvatskih birača. To je naš cilj i smatramo da je trenutak primjeren, da je epidemiološka slika takva i da ćemo uz odgovorno ponašanje biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku. To može biti 21.6., 28.6., 5.7. ili 12.7. Predsjednik RH to zna i sada je na njemu da donose odluku.

Mi smo u izbornoj godini, sve je redovito, normalna je praksa da većina bira trenutak kada se treba ići na izbore. Oporba je od prvog dana činila sve da sruši ovu Vladu, sruši koaliciju, uspori gospodarske i društvene reforme. Sada mi ne djeluje odvažno da nisu u stanju dići ruku za ono što su željeli zadnje četiri godine. To mi ne djeluje viteški i politički samouvjereno – dodao je premijer.

Napomenuo je da je uvjeren da će zajedno s partnerima oformiti parlamentarnu većinu. Smatra da su građani osjetili povećanje plaća, rast plaća i u privatnom sektoru, smanjenje nezaposlenosti, rekordne turističke sezone prije pandemije…

Rekao je i da Hrvatskoj preostaje još šest tjedana predsjedanja.

– Taj posao ćemo do kraja obaviti odgovorno i nakon toga idemo po novo povjerenje hrvatskih građana i birača i ja sam uvjeren da ćemo ga dobiti.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić dao je naslutiti da će datum izbora javnosti biti poznat danas, javlja HTV.

Uoči sastanka predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić najavio je kako bi se datum parlamentarnih izbora mogao znati poslijepodne. Jučer je kazao kako je siguran da će za raspuštanje Sabora, kada se za to odluče, vladajući imati 80 ruku.

– Mi ćemo na sastanku vladajuće većine raspravljati o datumu izbora, a o točnom datumu, ukoliko se usuglasimo, a mislim da je tu potpuni konsenzus stranaka vladajuće koalicije. Bit će te informirani nakon sastanka, rekao je Bačić novinarima u Hrvatskom saboru. S kojim datumom će HDZ izaći pred partnere, nije otkrio.

Izrazio je čuđenje nervozom oko objave točnog datuma izbora, podsjećajući kako u jesen 2015., kada je raspušten Sabor u kojemu je većinu imala Kukuriku koalicija na čelu sa SDP-om, HDZ nitko nije o tome kontaktirao, niti mu najavio raspuštanje. Odbacio je prozivke oporbe da neobjavljivanjem datuma izbora HDZ zapravo pokazuje kukavičluk. Od oporbe, kaže – ništa drugo i ne očekuje.1 KOMENTAR

  1. FRANO.PETRUSIC2@OUTL
    @GLOGOVIK
    ·
    3 h
    PLENKOVIĆ,OVAJ KATOLIČKI SLJEDNIK,STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA ,NAMA ,ANTIFAŠISTIČKOJ HRVATSKOJ ,OVOJ DRUŠTVENOJ VEĆINI,ODRŽA PREDAVANJE O DEMOKRACIJI,PA REČE NAJVEĆU GLUPOST DA JE SOCIAJLISTIČKA REVOLUCIJA REINKARNIRALA NEKU,PO NJEMU TOTALITARNU VLADAVINU.SRAM GA BILAO.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime