HRT: Novi problemi za Uljanik: hoće li i kada radnici dobiti plaću za rujan?

Sindikati ponovno upozoravaju da sve ukazuje na gašenje brodogradnje u Puli


Uljanik sve dublje tone. Restrukturiranje nije pokrenuto. Isplata plaća je upitna. Radnici masovno odlaze. Tvrtka je već neko vrijeme bez nadzornog odbora koji bi trebao imenovati Trgovački sud. Sindikati ponovno upozoravaju da sve ukazuje na gašenje brodogradnje u Puli.


Ključ za Uljanik je u rukama Vlade. Ona mora reći želi li brodogradnju, odnosno opstanak industrije ili turizam i trgovinu, poručuju iz Sindikata Istre, Dalmacije i Kvarnera u Puli. Upozoravaju kako sve ide prema tome da se realizira davno zacrtani plan kojim bi se brodogradilište maknulo iz pulskoga zaljeva. Sindikat javno poziva Vladu i premijera da se, nakon što nisu odgovorili na tri njihova dopisa, odazovu zajedničkom sastanku. S druge strane, ističu da Uprava Društva i lokalna samouprava planiraju provesti izjašnjavanje među radnicima o tome što žele u Uljaniku i tako prebaciti odgovornost na radnike.

Konkretnu budućnost Uljanika od Vlade i uprave očekuju i u Stožeru za obranu brodogradnje.

– Rekli su nam da imaju četiri strateška partnera. Međutim, nama vrijeme curi. Mi nemamo vremena i nas zanimaju koji su ti strateški partneri – kaže Deni Širol iz Stožera za obranu Uljanika. Ne dobiju li odgovor tijekom utorka – radnici će u srijedu ponovno na ulice.

O Uljaniku se govorilo i na redovitoj skupštini Istarske županije. Vijećnike je zanimalo ima li pomaka u spašavanju pulskoga brodogradilišta. Za Uljanik postoje tri scenarija, ponovio je istarski župan – stečaj, poboljšani plan restrukturiranja ili novi strateški partner. Župan Valter Flego vjeruje da država stečaj ne priželjkuje već traži spas za Uljanik.

– Ako država to želi – postoje načini kako to učiniti. Postoje metode kako neke druge zemlje, horizontalnim potporama i mnogim drugim, stanu iza svoje brodogradnje, iza svoje proizvodnje, iza svojega izvoza – poručio jelego, javlja HRT.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime