HPD MOSOR PROSLAVIO 94. ROĐENDAN Godina za pamćenje za mosoraše, otvorena tradicionalna planinarska izložba fotografija

"Svake godine imamo sve više članova, naše prostorije postupno postaju male. Ove godine smo prešli 1000 članova"


Hrvatsko planinarsko društvo “Mosor” u srijedu navečer u svojim prostorijama proslavilo je 94. rođendan svog planinarskog društva. Nakon teške 2018. godine, u kojoj su ovo društvo i cijela planinarska zajednica bili potreseni s nekoliko smrtnih slučajeva svojih članova koji su se dogodili na Mosoru, 2019. je bila godina dobrih vijesti. Osim što je na kormilo društva došla žena, nakon nekoliko desetljeća čekanja, konačno je obnovljen planinarski dom Umberto Girometta.


Kao i prethodnih godina, u sklopu proslave rođendana društva, otvorena je tradicionalna planinarska izložba fotografija.

Porazgovarali smo s Ivanom Radonić, predsjednicom društva.

– Imamo preko 1000 članova i jedno smo od najvećih društava u županiji. U srijedu navečer smo proslavili rođendan, a na proslavi smo otvorili tradicionalnu izložbu planinarskih fotografija koju održavamo godinama.

Podijelili smo zahvalnice našim vrijednim volonterima koji su sudjelovali u obnovi planinarskog doma Umberto Girometta na Mosoru. Cijela ta obnova je počela od spontane akcije koja je potom trajala četiri mjeseca i uključila je preko 300 volontera i to iz raznih krajeva zemlje. Nakon dugo godina smo obnovili naš dom na Mosoru pa koristim priliku da pozovem sve zainteresirane da dođu i uživaju.

Povodom kolektivne akcije sadnje u Hrvatskoj i HPD Mosor se uključio pa smo uredili livadu ispod planinarskog doma. Posadili smo voćke, stabla, da bi naš Mosor ponovno zazelenio nakon katastrofalnog požara u 2017. – kazala nam je Radonić.

Dodaje da je nedavno završena druga ovogodišnja Mosorova planinarska škola i da ju je pohodilo 50-ak polaznika, budućih planinara.

– Svake godine imamo sve više članova, naše prostorije postupno postaju male. Ove godine smo prešli 1000 članova. Svaki vikend smo organizirani po grupicama i idemo svugdje – rekla je Radonić za Dalmacija Danas.

Predrag Kurtović, pročelnik foto sekcije HPD-a Mosor nije imao jednostavan zadatak izabrati fotografije za izložbu.

– Ove godine se javilo 18 natjecatelja s preko 140 slika. Imamo 5 kategorija. Pojedinačna kategorija nema pobjednika, a pobjednika ima cjelokupna izložba. Ove je godine pobjedu odnio Ivan Miljak. Članovi žirija su bili jednoglasni u odabiru. Na fotografiji je zalazak sunca u magli, a iza toga je ogromni ledenjak. Sve je to u snijegu, a fotografija je snimljena u crno-bijeloj tehnici, predivna je za vidjet. Izložbu možete vidjeti u prostorijama HPD-a Mosor, pobjednička slika je označena zvjezdicama.

U preostale 4 kategorije imamo 23 fotografije, jako mi je drago da su se pojavili novi autori. Izložba se razvija iz godine u godinu, od lani smo pooštrili kriterije. Primjerice, ne možete poslati fotografiju koju snimate mobitelom. Izložba je internacionalna jer imamo fotografije i iz Kanade – kazao nam je Kurtović.

Mosoru želimo još puno obljetnica i puno uspjeha u daljnjem radu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime