Objavom Odluka o donošenju 37. kurikuluma u Narodnim novinama okrenuta je nova stranica u hrvatskom obrazovanju i povijesni je trenutak od kojega više ništa neće biti isto.

Zahvaljujući radu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i njenog stručnog tima, a uz političku podršku HNS-a promjene se nakon 25 godina čekanja napokon događaju i to u učionicama svih hrvatskih škola.

„Trebamo biti ponosni na ovaj rezultat jer je to bio ključni razlog zbog kojega je HNS prihvatio odgovornost ulaska u Vladu“, ističe Klement Bašić, predsjednik ŽO HNS-a Splitsko dalmatinske županije.

U našoj je županiji u eksperimentalnu fazu kurikularne reforme „Škola za život“ uključeno  pet škola, od čega tri osnovne i dvije srednje, a od jeseni bit će uključene sve osnovne i srednje škole, jer je objavom novih kurikuluma stvorena osnova za frontalnu primjenu reforme.

To znači revolucionarnu promjenu u načinu obrazovanja i primjera je bezbroj, poput toga da će učenici na glazbenom stvarati vlastitu glazbu, na likovnom će raditi i digitalne animacije, umjesto teorije na tehničkoj kulturi učenici će stvarati tradicionalne hrvatske igračke, engleski jezik učit će kroz video-razgovore s vršnjacima iz inozemstva.

Važno je napomenuti da su donesene i odluke o donošenju sedam međupredmetnih kurikuluma za osnovne i srednje škole poput Poduzetništva, Građanskog odgoja i Zdravlja.Kurikulumi su napravljeni tako da poštuju princip manje bubanja činjenica, a puno više kritičkog razmišljanja i rada na problemima, sve ono što su od nas očekivali građani i sve ono što će hrvatski obrazovni sustav staviti uz bok najuspješnijim europskim primjerima. Dovoljno govori i činjenica da su prvo polugodište eksperimentalne faze kurikularne reforme “Škola za život” dionici ocijenili „čvrstom četvorkom“.