Hrvatsko narodno kazalište Split i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć kazališta koja se 17. studenog po jubilarni deseti put održava u hrvatskim kazalištima. Te su večeri na programu HNK Split dvije predstave: na velikoj sceni “Trubadur” Giusepea Verdija, a na komornoj Sceni 55 autorski projekt Pere Eranovića, monodrama “Priče iz Vukovara” nastala po proznim zapisima Siniše Glavaševića. Ulaznice za predstavu “Priče iz Vukovara” u povodu Noći kazališta, ali i u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. su besplatne.

S velikim uspjehom operna predstava “Trubadur” premijerno je izvedena prošle subote u izvedbi Opere HNK Split, pod ravnanjem maestra Harija Zlodre i u režiji Roberta Boškovića. U svojoj četvrtoj izvedbi “Trubadur” dolazi na scenu u obnovljenom glazbenom ruhu, s mahom domaćim pjevačima, pripadnicima mlađe generacije pjevača poteklih iz Splita kao protagonistima. Sopranistica Antonija Teskera tako će debitirati u ulozi Leonore, tenor Bože Jurić Pešić pjevat će naslovnu ulogu Manrica, mezzosopranistica Žana Marendić Bučević bit će Azucena, a bas Mate Akrap nastupit će u ulozi Ferranda.

“Priče iz Vukovara” na programu su 17. i 19. studenog i to s dvostrukim povodom. Osim jubilarne Noći kazališta 17. studenog, razlog za poklanjanje publici predstave temeljene na dirljivim proznim zapisima tragično stradalog vukovarskog ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića svakako je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara koji se u Hrvatskoj obilježava 18. studenog, na tužnu godišnjicu pada grada mučenika.

Mladi glumac Pere Eranović praizveo je monodramu prije tri godine i od tada je, osim na matičnoj Sceni 55 HNK Split, uspješno izvodio na brojnim gostovanjima. Ulaznice za obje izvedbe “Priča iz Vukovara” besplatne su.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime