HGSS je u ranim poslijepodnevnim satima utorka imao dvije akcije spašavanja na području Dalmacije.

Jedna se odvila na Omiškoj Dinari, kod tamošnje ferate. Sredovječna švicarska državljanka je upala u dijabetičku komu, a njen suprug je nazvao Centar 112. Na mjesto događaja došli su omiški gorski spašavatelji, a kada se Švicarki stanje popravilo pomogli su je odvesti do vrha, gdje je sletio helikopter HRZ-a Zrakoplovne baze Divulje.

Žena je prebačena u KBC, ali ubrzo je otpuštena jer joj se stanje potpuno normaliziralo.

Druga intervencija događala se na Kamešnici. Tamo je hrvatska državljanka došla do vrha planine, no uslijedili su zdravstveni problemi zbog kojih je po nju stigao helikopter HRZ-a u kojem je bila i liječnica.

Pročelnik za helikoptere pri HGSS-u Srđan Vrsalović potvrdio nam je da žena nakon transporta predana liječničkom osoblju u Sinju.

Obje akcije su uspješno završene.U Hrvatskoj trenutno oko 200 tisuća stranih planinara

U Hrvatskoj trenutno boravi oko 2 milijuna turista, od kojih se procjenjuje da ih je oko 10 posto planinara. Velik dio tih planinara poželi posjetiti neku od hrvatskih planina, pa po zakonu brojeva, ljeti HGSS ima puno više intervencija nego u zimskom dijelu godine. Planinarenje spada u aktivni turizam, što je dobro da dio naših turista ne uživa samo u suncu i moru nego i drugim prirodnim ljepotama.

Česi više nisu “vladari” planina

Suprotno uvriježenom mišljenju da su turisti planinari vrlo neodgovorni, iz pouzdanih izvora doznajemo da su “japanka turisti” na planinama sve rjeđi, a da naše planine najviše posjećuju zapadnoeuropski turisti. Svaka kuna ulaganja u označavanje planinarskih staza, u table, znakove, planinarske karte višestruko se vraća zbog bolje informiranosti ljubitelja prirode, a time i manjim brojem intervencija.


1 KOMENTAR

  1. Nigdje na svijetu spašavanje nije besplatno osim u Hrvatskoj, nitko normalan ne može shvatit zašto je to tako, valjda se drže onog ima se može se. Turistički promet po sezoni je oko 12 milijardi eura, dakle ima dovoljno novca ne samo za spašavanje nego i za razno razne poticaje, naprimjer u Slavoniji se seljaci vozaju na traktoru i čekaju da ih netko novčano potakne na rad.

Comments are closed.