Nakon što su, zbog poteškoća u mobilnim i fiksnim mrežama Hrvatskog Telekoma, brojevi hitnih službi jučer bili nedostupni korisnicima šest sati, evo što kaže HAKOM o cijeloj situaciji.

Hitne službe kao korisnici javnih komunikacijskih usluga koriste infrastrukturu izabranog operatora, kao i ostali građani. U nekim slučajevima ozbiljniji kvarovi ili problemi utječu na sve korisnike pojedinog operatora, pa tako i na brojeve koje koriste hitne službe, pojašnjavaju iz HAKOM-a za Zimo.

Međutim, korisnici jučer, čak i ako su korisnici drugih operatera nisu mogli dobiti hitne službe. Neki su čekali na pomoći puno dulje no što je to normalno i došli do hitnih službi izuzetnim naporima. Zato su pitali HAKOM što građani mogu napraviti u takvoj situaciji.

Moraju koristiti alternativne načine komunikacije u odnosu na uobičajene telefonske brojeve. To može biti ili broj na mreži drugog operatora ili neki drugi način komunikacije koje su hitne službe predvidjele u ovakvim situacijama, poručuju iz HAKOM-a.

S obzirom na to da je i hitnim službama trebalo vremena da pronađu alternativne brojeve telefona i iskomuniciraju ih prema korisnicima, zanimalo ih je ima li Hrvatska “plan B” odnosno alternativan način komunikacije koji bi se trebao aktivirati u ovakvim slučajevima.

Zakonska obveza postoji za slučaj prijave kvara na pristupnim vodovima prema centrima hitnih službi, kad pristupni operator mora osigurati preusmjeravanje poziva zamjenskim vodovima ili preusmjeravanjem na zamjenski/susjedni/županijski centar, pojašnjavaju u HAKOM-u.No, kad je problem širi i zahvaća cijelu mrežu, situacija je nešto drugačija.

Kad problem utječe na čitavu mrežu i uzrok mu nije u pristupnom vodu, koji se može zamijeniti drugom pristupnom trasom, izazov je složeniji i nije unaprijed propisan već ovisi o samim hitnim službama (osiguranje alternativnih brojeva drugih operatora). Za izbjegavanje ovakvih situacija trebat će obaviti detaljnu analizu uzroka te ponuditi optimalno i provedivo rješenje koje će osigurati dostupnost hitnih službi iz ostalih elektroničkih komunikacijskih mreža ukoliko je jedna od njih nedostupna, ističu na kraju iz HAKOM-a za Zimo.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime