Po paklenoj vrućini i ponešto načeti izostancima standardnih prvotimaca (Posavec, Juranović i Caktaš) hajdukovci su na Malti krenuli u prvo kolo kvalifikacija za Europa ligu. Bijeli su zbog manjka malteških stadiona koji zadovoljavaju UEFA-ine kriterije utakmicu odigrali danas umjesto u četvrtak. Oreščaninova je prva postava očekivana: Duka – Jurić, Svatok, Ismajli, Bradarić – Nejašmić, Hamza, Jradi – Gyurcso, Jairo i Delić.

Hajduk iza sebe ima vrlo pozitivan omjer s malteškim klubovima, posljednja je nastradala Birkirkara prije 11 godina pa su navijači, kao i uvijek, bili optimisti. Bijeli su odmah uzeli posjed lopte i u nekoliko navrata zaprijetili Haberovu golu. Prvo je zapucao Jradi, potom i Hamza, no domaći je golman bio dobro postavljen. Maltežani su prvi korektan centaršut prema Duki uputili u 17. minuti, no Jurić je bio najbolji u skoku. U 22. minuti Jradi je odlično ubacio za Jaira, ali njegov udarac glavom bio je neprecizan. Minutu kasnije na drugoj su strani isto pokušali Scerri i Adeyemo, no ni on nije dobro pucao.

Polovinom prvoga poluvremena dojam je da Hajduk dominira zbog posjeda lopte, ali izostajao je dobar zadnji pâs i udarac. Od 28. minute uslijedio je mini-pritisak kroz tri kornera Bijelih. U trećem Gyurcsovu pokušaju vrataru Haberu ispala je lopta, no suigrači su je uspjeli izbiti, a Kone je odmah pokušao pucati na Dukin gol, opet neprecizno. U 34. minuti Jurić je uputio oštar centaršut u domaći kazneni prostor, nitko nije prihvatio to loptu. Tri minute kasnije najbolja akcija Hajduka, Jradi se odlično riješio dvojice čuvara na desnoj strani i oštro ubacio pred gol, a Gyurscov je udarac umjesto u mreži završio iznad grede. U 40. minuti Jairo je nakon dva driblinga izgubio snagu i loptu, Jurić je se dočepao i primio prsima te hrabro pokušao iz voleja, udarac nije bio loš. U 42. minuti Gyurcsova je lopta opasno prohujala pred Haberom, no od svega samo korner. Gyurcso je potom vraćao loptu u gužvu u šesnaestercu, a Adeyemo je spriječio rukom i skrivio kazneni udarac. Mađar je bio i izvođač, no prvi je pokušaj završio na vratnici, ali popravni je iskoristio i postavio zasluženih 0-1 u 44. minuti. U drugoj minuti sudačke nadoknade Delić se našao pred golom Gzire, okrenuo nekoliko stopera na krivu nogu, pao je i golman, no posljednji je dodir bio previše pa do udarca za gotovo sigurnih 0-2 nije došlo, ali i bez toga Hajduk je bio bolja momčad i zasluženo stigao do vodstva u prvome poluvremenu.

Agilni je Jradi otvorio i nastavak utakmice centaršutom, no Gyurcso nije dobro reagirao. U 49. minuti prva velika dekoncentracija Hajdukove obrane, Kone je sam izbio pred Duku, no bijeli je golman ekspresnom reakcijom spasio svoju momčad. U 61. minuti Oreščanin je iz igre povukao Bradarića, zamijenio ga je debitant Dolček, a 5 minuta kasnije ušao je Tahiraj umjesto Gyurcsa. Svježa je krv bila itekako potrebna u igri Bijelih koja je nalikovala početku prvoga poluvremena – dominacija bez završnice. U sljedećem je napadu Hamza ušao duboko u malteški kazneni prostori i dodao Dolčeku koji je uputio nešto između ubačaja i udarca. U 72. minuti Jurić je požutio nakon prekršaja na Koneu. Sljedeći je napad zatresao Hajdukovu mrežu, no Barbosa je bio u zaleđu pa je pogodak poništen.

Posljednja Hajdukova izmjena bio je još jedan novak, Stefan Simić umjesto Svatoka. U 79. minuti u nedostatku dobro pozicioniranih suigrača Jradi je opalio iskosa iz daljine, ali neprecizno. Bijeli se i dalje muče s realizacijom. U 82. minuti domaći napadaju nakon kornera, Jurić je napucao Konea, a Ismajli u posljednji trenutak blokirao udarac. Isti je igrač pet minuta kasnije pokušao iz daljine nakon nekoliko neuspjelih kombinacija na rubu šesnaesterca. Minutu kasnije Hamza se sjurio i centaršutom prebacio Habera koji je htio boksati loptu, no Arthur Henrique uspio ju je izbaciti. U 1. minuti sudačke nadoknade iz daljine je pokušao i Delić. U posljednjoj minuti utakmice Dolček je na najljepši način proslavio svoj debi – izvukao se na stranu, snažno zapucao i prevario Habera koji nije uspio primiriti njegov udarac. Hajduk je na kraju, uz popriličnu muku s realizacijom, ali i neupitan trud, došao da uvjerljive pobjede 0-2 pred uzvrat u Splitu.

Sudac: Gal Leibovitz (IZR)

GZIRA UNITED: Haber – Estacio, Rodolfo Soares, Arthur Henrique, Conti – Scerri, Muscat, Barbosa – Kone, Adeyemo, Corbolan

Klupa: Borg, Cohen, Baldacchino, Sammut, S. Borg, Sakyi, Samb

HAJDUK: Duka – Jurić, Svatok, Ismajli, Bradarić – Nejašmić, Hamza, Jradi – Gyurcso, Jairo, Delić

Klupa: Ljubić, Lopez, Simić, Beširović, Kalik, Dolček, Tahiraj