Podijelite

Grand Gourmet – manifestacija koja objedinjuje ugostiteljski festival, edukacije i natjecanje po četvrti put otvorena je u utorak u Makarskoj. Organizatori udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) koja okuplja 400-ak članova diljem svijeta, a sa sjedištem u Splitu, ove je godine u makarskom hotelu Meteor okupila oko 80 sudionika, a među njima konobare, barmene, bariste te restoranske timove koji će se do četvrtka natjecati za medalje. Među sudionicima su i predavači iz Francuske, s Mauricijusa, gosti iz Ukrajine te eno i gastro znalci iz cijele regije.

Natječu se konobari, barmeni, baristi…

– Imamo ponovo natjecanja srednjih škola, konobara, barmena, barista i restorana. Nagrada s Grand Gourmeta se smatra prestižnom, pa su se i ove godine naši sudionici potrudili da zadovolje visoke kriterije. Tu su i naši kolege u svojstvu predavača i članova stručnih žirija, renomirana imena iz svjetske gastronomije, koje smo okupili s međunarodnih natjecanja – rekao je na otvaranju Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Bremec je istaknuo kako se sve manje učenika upisuje u ugostiteljska zanimanja, posebice konobarska, te da se ovakvim manifestacijama nastoji preokrenuti trend, popularizirati ih i edukacijama potaknuti interes za stručni napredak onih koji su ih već upisali.

– Naša je ugostiteljska škola ove godine imala slab upis konobara i kuhara. Pozivam mladost Makarske da shvate ozbiljnije ova zanimanja jer imaju dosta potencijalu u turizmu. Neće se trebati odlaziti u Irsku, Njemačku i drugdje po Europi, jer moći će se i ovdje dobro zaraditi. Ove smo godine imali rekordan broj noćenja – oko milijun i pol, pa sad već krećemo u pripreme za novu turističku sezonu – najavila je Hloverka Novak Srzić, predsjednica Turističke zajednice grada Makarske na Grand Gourmetu.

“Ljudi su ključ u turizmu”

Festival je otvorio dogradonačelnik Dražen Nemčić. Istaknuo je kako su ljudi ključ u turizmu, te da Grad podržava Grand Gourmet jer, osim što nastoji Makarsku pretvoriti u cjelogodišnju gastro destinaciju, natjecanjima i edukacijama potiče stvaranje kvalitetnog osoblja.

– Ovakve manifestacije mogu doprinijeti onome što Makarska želi postići, a to je da postanemo destinacija s pet zvjezdica. I sada smo vrhunsko turističko odredište, ali uvijek možemo bolje. Bez kvalitetnih ljudi to ne može – istaknuo je Nemčić.

Nakon otvaranja u makarskom hotelu Meteor održana je edukacija kako da se chef predstavi gostima od strane iskusnog kuhara Alana Payena s Mauricijusa, međunarodnog WACS-ov sudac, predstavnika WCWB-a (World Chef Without Borders) i bivšeg predsjednika Mauritius Chefs Association. Radi se o chefu koji se proslavio spremanjem hrane uz istovremeno pjevanje s bendom na svom otoku, pa je i svoje predavanje na oduševljenje sudionika završio izvedbom klasika “My way” Franka Sinatre.

Prošek je vino, a prosecco pjenušac

Nakon njega agencija Vino.like, agencija za promociju vina i konzalting, održala je svoju prvu iz niza edukacija “Prošek i prosecco”, uglavnom, namijenjenu učenicima ugostiteljskih škola o razlikama ovih dviju vrsta vina koje se često brkaju. Objasnili su kako je prošek staro dalmatinsko desertno vino od prosušenog grožđa, a prosecco isključivo pjenušac koji se vezuje uz talijansku vinsku regiju Veneto. Nastavili su s radionicom “Nova podjela vinskih regija hrvatske” organiziranom u susret novom Zakonu o vinu koji će stupiti na snagu od Nove godine, a njime se, među ostalim, uvodi nova podjela vinskih regija.

Master class u utorak o modernim ribljim jelima održao je najinovativniji domaći chef Hrvoje Zirojević, prikazavši kako se rade originalna jela inspirirana tradicijom kojima privlači svjetske goste. Nakon njega ponovo je radionicu upriličila agencija Vino.Like te organizirala kušanje zanemarenog vina plavka (plavina) koje su vrgorski vinari Gašpar pretvorili u vrhunsko vino, a i vinogradarske obitelji Sladić iz Skradina nastoje ga afirmirati na tržištu.

Za ljubitelje koktela dubrovački majstori Mario Saulan i Leo Bautović, obojica s titulama prvaka Hrvatske, organizirali su na Grand Gourmetu radionicu pobjedničkih koktela.
Natjecateljski dio manifestacije počeo je u podne u sinkroniziranim posluživanje, a usporedo i individualnim natjecanjima konobara. Također, natjecali su se i timovi restorana u posluživanja bifteka.



Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime