Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

GRAND GOURMET U Makarskoj otvorena velika gastro manifestacija

D.D. / Foto: Bruno Dubravec6. studenoga 2018. 19:58
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Grand Gourmet - manifestacija koja objedinjuje ugostiteljski festival, edukacije i natjecanje po četvrti put otvorena je u utorak u Makarskoj. Organizatori udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) koja okuplja 400-ak članova diljem svijeta, a sa sjedištem u Splitu, ove je godine u makarskom hotelu Meteor okupila oko 80 sudionika, a među njima konobare, barmene, bariste te restoranske timove koji će se do četvrtka natjecati za medalje. Među sudionicima su i predavači iz Francuske, s Mauricijusa, gosti iz Ukrajine te eno i gastro znalci iz cijele regije.

Natječu se konobari, barmeni, baristi...

– Imamo ponovo natjecanja srednjih škola, konobara, barmena, barista i restorana. Nagrada s Grand Gourmeta se smatra prestižnom, pa su se i ove godine naši sudionici potrudili da zadovolje visoke kriterije. Tu su i naši kolege u svojstvu predavača i članova stručnih žirija, renomirana imena iz svjetske gastronomije, koje smo okupili s međunarodnih natjecanja – rekao je na otvaranju Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

_DSC0069
GALERIJA
Kliknite za pregled

Bremec je istaknuo kako se sve manje učenika upisuje u ugostiteljska zanimanja, posebice konobarska, te da se ovakvim manifestacijama nastoji preokrenuti trend, popularizirati ih i edukacijama potaknuti interes za stručni napredak onih koji su ih već upisali.

– Naša je ugostiteljska škola ove godine imala slab upis konobara i kuhara. Pozivam mladost Makarske da shvate ozbiljnije ova zanimanja jer imaju dosta potencijalu u turizmu. Neće se trebati odlaziti u Irsku, Njemačku i drugdje po Europi, jer moći će se i ovdje dobro zaraditi. Ove smo godine imali rekordan broj noćenja – oko milijun i pol, pa sad već krećemo u pripreme za novu turističku sezonu – najavila je Hloverka Novak Srzić, predsjednica Turističke zajednice grada Makarske na Grand Gourmetu.

"Ljudi su ključ u turizmu"

Festival je otvorio dogradonačelnik Dražen Nemčić. Istaknuo je kako su ljudi ključ u turizmu, te da Grad podržava Grand Gourmet jer, osim što nastoji Makarsku pretvoriti u cjelogodišnju gastro destinaciju, natjecanjima i edukacijama potiče stvaranje kvalitetnog osoblja.

– Ovakve manifestacije mogu doprinijeti onome što Makarska želi postići, a to je da postanemo destinacija s pet zvjezdica. I sada smo vrhunsko turističko odredište, ali uvijek možemo bolje. Bez kvalitetnih ljudi to ne može – istaknuo je Nemčić.

Nakon otvaranja u makarskom hotelu Meteor održana je edukacija kako da se chef predstavi gostima od strane iskusnog kuhara Alana Payena s Mauricijusa, međunarodnog WACS-ov sudac, predstavnika WCWB-a (World Chef Without Borders) i bivšeg predsjednika Mauritius Chefs Association. Radi se o chefu koji se proslavio spremanjem hrane uz istovremeno pjevanje s bendom na svom otoku, pa je i svoje predavanje na oduševljenje sudionika završio izvedbom klasika "My way" Franka Sinatre.

Prošek je vino, a prosecco pjenušac

Nakon njega agencija Vino.like, agencija za promociju vina i konzalting, održala je svoju prvu iz niza edukacija "Prošek i prosecco", uglavnom, namijenjenu učenicima ugostiteljskih škola o razlikama ovih dviju vrsta vina koje se često brkaju. Objasnili su kako je prošek staro dalmatinsko desertno vino od prosušenog grožđa, a prosecco isključivo pjenušac koji se vezuje uz talijansku vinsku regiju Veneto. Nastavili su s radionicom “Nova podjela vinskih regija hrvatske” organiziranom u susret novom Zakonu o vinu koji će stupiti na snagu od Nove godine, a njime se, među ostalim, uvodi nova podjela vinskih regija.

Master class u utorak o modernim ribljim jelima održao je najinovativniji domaći chef Hrvoje Zirojević, prikazavši kako se rade originalna jela inspirirana tradicijom kojima privlači svjetske goste. Nakon njega ponovo je radionicu upriličila agencija Vino.Like te organizirala kušanje zanemarenog vina plavka (plavina) koje su vrgorski vinari Gašpar pretvorili u vrhunsko vino, a i vinogradarske obitelji Sladić iz Skradina nastoje ga afirmirati na tržištu.

Za ljubitelje koktela dubrovački majstori Mario Saulan i Leo Bautović, obojica s titulama prvaka Hrvatske, organizirali su na Grand Gourmetu radionicu pobjedničkih koktela.
Natjecateljski dio manifestacije počeo je u podne u sinkroniziranim posluživanje, a usporedo i individualnim natjecanjima konobara. Također, natjecali su se i timovi restorana u posluživanja bifteka.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Bijeg nije uspio: Policija u Bilicama uhvatila 43-godišnjaka s drogom
2
min
Bijeg nije uspio: Policija u Bilicama uhvatila 43-godišnjaka s drogom
EPPO optužio 29 Hrvata za milijunsku prevaru: Među njima su bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan...
23
min
EPPO optužio 29 Hrvata za milijunsku prevaru: Među njima su bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan...
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
32
min
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
Ekstremne vrućine prijete Svjetskom prvenstvu, navijači i organizatori na oprezu: "Ako otkažete utakmicu, to vas može koštati milijune"
43
min
Ekstremne vrućine prijete Svjetskom prvenstvu, navijači i organizatori na oprezu: "Ako otkažete utakmicu, to vas može koštati milijune"
Detalji napada u Međimurju: Ubijena je bila trudna i majka troje djece
58
min
Detalji napada u Međimurju: Ubijena je bila trudna i majka troje djece
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.