Podijelite

Svečano je bilo u Velom Varošu u srijedu navečer. Ovaj drevni splitski kvart slavi svoj dan, a ovo je bio tek prvi od dva dana službene fešte koju organiziraju TZ Grada Splita i Gradski kotar Varoš.

Bogat kulturno-umjetnički i zabavni program počeo je u 20:30 na Uvodića širini.

Prvi se okupljenima obratio podpredsjednik Gradskog kotara Varoš, Vojko Božulić, koji je stanovnicima kvarta poželio sretan blagdana, a ostalim ugodno druženje i zabavu.

Varošane je obradovao dolazak splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koji je naglasio da nije došao po službenoj dužnosti, nego kao njihov sugrađanin koji je i rodbinski vezan uz Veli Varoš.

– Tradicionalne fešta Svetog Križa uvijek je uvod u proslavu Sudamje. Dragi moji Varošani čestitam vam vaš dan, a sve vas pozivam i na nadolazeću feštu povodom sv. Duje! – kazao je gradonačelnik.

Bio je tu i župnik Varoša, don Ivan Sučić, koji je izmolio molitvu sv. Križa.

– Vrlo mi je drago vidjeti ovoliko ljudi. Nadam se da će tako biti u četvrtak, kada je drugi dan fešte. Ovo je tradicionalna fešta, ali ove godine imamo i promjenu. Osvijetlili smo zvonik pa se sada on može vidjeti kada turisti dolaze u Split. Čuo sam da pitaju “what is this tower!” – kazao je svećenik zaradivši pljesak, a svoj govor je završilo molitvom, te je proglasio feštu otvorenom.

Fešta je tada mogla početi. Organizatori su besplatno dijelili srdele i vino. Zabavljalo se i staro i mlado, i stanovnici Varoša i turisti koji odsjedaju u obližnjim apartmanima.

Glazbeni dio večeri počeo je polusatnim koncertom legendarne klape Sinj. Ove godine dosta programa posvećeno djeci i mladima, pa se upriličila izvedba igrokaza, a okupljene su oduševile splitske mažoretkinje. KUD Jedinstvo je prikazao skraćene koreografije vezane uz stari Split, a veliko finale uslijedilo je cjelovečernjim koncertom grupe Trio Gušt koji je potrajao do ponoć.

Fešta se novim programom nastavlja u četvrtak.Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime