Povodom članka u Slobodnoj Dalmaciji s naslovom ”Kaštelani gase cementaru” gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović oglasio se priopćenjem za medije. Priopćenje prenosimo u cijelosti i autentično:

U Slobodnoj Dalmaciji od 07. studenoga 2018.g. objavljen je naslov ”Kaštelani gase cementaru’, u nadnaslovu ”Gradska uprava pripremila papire”, u podnaslovu ”Bez posla ostaje 306 ljudi”, a na četvrtoj stranici članak koji je pun nelogičnosti i polovičnih informacija koje građane dovode u zabludu bez da su predstavnici gradske vlasti kontaktirani na ovu temu.

Naime, zbog uznemiravanja javnosti, pogotovo radnika Cemexa, izjavljujem da gradska uprava nije pripremila papire za gašenje cementare, niti je to naša nadležnost. Gradskoj vlasti je u interesu da se proizvodnja cementa nastavi uz očuvanje radnih mjesta, uz zakonom predviđene ekološke mjere.

Isto je tako poznato, da je Gradsko vijeće u zadnjih nekoliko godina u četiri navrata donijelo Odluke kojima se protivi spaljivanju komunalnog otpada u bilo kojem obliku (Službeni glasnik Grada Kaštela br.10/2011.;  br.14/2011.; br.9/2012.; br. 4/2013.)!

Od tih Odluka Grad Kaštela neće odustati, bez obzira na sve eventualne pritiske. Isto tako, sa zadovoljstvom ističemo da je Cemex odustao od spaljivanja komunalnog otpada i uputio nam o tome dopis: Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, od 23. veljače 2018.

Za eventualne poteškoće koje proživljava tvrtka Cemex, odgovornost snosi jedino Uprava tvrtke, dok Grad Kaštela s tim nema veze. Nadamo se da u ovakvom uznemiravanju građana nisu sudjelovali pojedinci koji su htjeli izvršiti pritisak na Gradonačelnika, Predsjednika i članove Gradskog vijeća, pred odlučivanje o prostornim planovima i Strateškoj studiji utjecaja na okoliš.

Plan je dokument kojim se planiraju dugoročna rješenja i njime se ne daju dozvole za rad tvornicama. Dozvole takve vrste izdaje nadležno Ministarstvo. U ovom slučaju, riječ je tek o Nacrtu prijedloga trećih izmjena i dopuna Prostornog plana i Generalnog urbanističkog plana Grada Kaštela tako da se o tome još treba izjasniti struka, nakon čega će se dokument naći pred gradskim vijećnicima.

Kroz cijelo vrijeme obnašanja vlasti u Gradu Kaštela, nikada, ni jedna gradska vlast, nije razmišljala o ukidanju tvornice cementa, bez obzira na to u čijem je ona vlasništvu, ali smo uvijek vodili računa o zdravlju građana i obećajem da ćemo to činiti i ubuduće.

Gradonačelnik Denis Ivanović, dipl.ing.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime