GRAD STAR 2.400 GODINA Stari Grad nudi istinski ugođaj Mediterana, uskoro počinje gradnja projekta stoljeća

Prošetali smo ulicama Starog Grada na otoku Hvaru

Priča o Farosu, današnjem Starom Gradu, koji se nalazi na jednom od deset najljepših otoka svijeta, otoku Hvaru, počinje davne 384. g.pr.Krista kad su antički Grci s otoka Parosa uplovili upravo u starogradski zaljev i utemeljili grad.


Za razliku od turistički znatno razvijenijeg grada Hvara, gdje se dogodio pravi turistički “bum”, Stari Grad će vam pružiti miran ljetni odmor i istinski doživljaj škoja i Dalmacije.

Šetnica uz valu je proširena i modernizirana, a u prostorijama tamošnje Turističke zajednice može se vidjeti velika maketa luksuznog hotela i naselja branda Four Seasons koji u uvali Briženica kroz dvije godine planira otvoriti svoj prvi hrvatski resort.

“Four Seasons” je među najluksuznijim hotelskim kompanijama koja ima 98 hotela najviše kategorije u 41 zemlji na svim kontinentima i u Hrvatskoj još nije bilo njihovog brenda. Nedavno su predstavili projekt Four Seasons Resort and Private Residences čija gradnja počinje krajem 2017. Radi se o prvom takvom turističkom resortu u Europi. Projekt vrijedan gotovo milijardu kuna predstavlja velik iskorak u ponudi za goste s visokim zahtjevima. Osim hotela s pet zvjezdica, kompleks će sadržavati i sto raskošnih vila i rezidencije sa po nekoliko soba sa svim pratećim sadržajima za odmor poput otvorenih i zatvorenih bazena, spa i fitness centra, nekoliko restorana i barova, kongresnih dvorana, ali i pristaništa za hidroavione.

Hektorovićev ribnjak

U blizini obale, s velikom trgom ispred, smjestio se Petra Hektorovića – Tvrdalj. Gradio ga je čitavoga svog života i bio mu je važan jednako kao i njegovo književno djelo Ribanje i ribarsko prigovaranje. U njemu je ostvario ideju mikrokozmosa – malog, zatvorenog svijeta u kojem prostor za život pronalaze sva božja bića.

Bilo kojim putem krenuli u šetnju starogradskim ulicama, u svakoj od njih ćete osjetiti mir kojeg može pružiti samo onaj osjećaj prošlosti koja je još uvijek prisutna. Kuće uz koje prolazite nisu ruševine neke druge civilizacije, u tim kućama žive ljudi kao što su u njima stoljećima živjeli njihovi prethodnici i kao što će nakon njih živjeti njihovi nasljednici.


Počastite svoje nepce okusima iz starogradskog polja, starogrojskim paprenjokom, slatkim od lavande ili nekim od cijenjenih vina ovog kraja. Starogrojski paprenjok, tradicionalni je kolač kojega je još Petar Hektorović spominjao u svom književnom djelu. Pripravlja se za sve važnije događaje a osnovni mu je sastojak med.

Novi, mladi gradonačelnik

Stari Grad je na proteklim lokalnim izborima bio interesantan jer su njegovi birači čak triput izlazili na izbore. U ponovljenom drugom krugu pobjedu je odnio Antonio Škarpa. Tako je Stari Grad na čelu svoga grada dobio nekadašnjeg vaterpolista i vatrogasca. 

Antonio Škarpa, gradonačelnik Starog Grada

Prizore iz Starog Grada pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0