Jedan od rijetkih amandmana koji je uspio ući u proračun kao prijedlog iz oporbe je onaj koji je predložila Kristina Vidan, vijećnica stranke Pametno, a podržali su ga uz oporbu i nezavisni vijećnici od kojih su neki članovi socijalnog vijeća na kojem se ova ideja rodila. Tako je unatoč odbijanju vladajućih, Split postao prvi grad koji će u Hrvatskoj sufinancirati dadilje za udomljenu djecu.

Prije dva tjedna na Socijalnom vijeću usvojena je Odluka o socijalnoj skrbi koja po prvi put ne samo u Split, već i u Hrvatsku uvodi praksu sufinanciranja dadilja do upisa u polazak redovnog predškolskog programa kao pomoć udomiteljima. Ideja je došla od članice Socijalnog vijeća Sanje Kuvačić koja je dio udomiteljskog tima splitskog Centra za socijalnu skrb.

Zakon o udomiteljstvu koji je donesen početkom ove godine ostavio je nerješenim mnoge probleme s kojim se suočavaju udomitelji, a među njima je svakako i činjenica da po dolasku djeteta u obitelj nije predviđena nikakva mjera koja bi udomiteljima omogućila odsustvo s posla ili organiziranu stručnu skrb tijekom prilagodbe djeteta na novu sredinu. – istaknula je Sanja Kuvačić koja je dodala da će sufinanciranje dadilja za djecu koja dolaze u udomiteljsku obitelj tijekom cijele godine, izvan upisnih rokova vrtića, zasigurno potaknuti veći broj neodlučnih obitelji da se odluče za udomiteljstvo.

Ja kao predlagateljica ove mjere mogu samo reći da sam ponosna jer će ona uskoro zaživjeti u praksi i nadajmo se povećati broj udomljene djece na području Grada Splita. Svako dijete koje uspijemo maknuti iz sustava u obitelj jedno je spašeno djetinjstvo i nadam se da smo tome ovom  mjerom  bar malo pridonjeli. Drago mi je da smo zajedničkim radom u Socijalnom vijeću pokazali da možemo mijenjati stvari nabolje u ovom Gradu, pa i biti pioniri u socijalnim mjerama. A svima onima koji su nezadovoljni jer je brendiranje Grada ostalo uskraćeno za ova sredstva mogu samo poručiti da nema boljeg i važnijeg brendiranja Splita od onog kao grada koji je mjesto kvalitetnog i sretnog  života svih svojih građana, osobito onih najranjivijih.- zaključila je Kristina Vidan.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime