Na platou ispred Kninske tvrđave povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u subotu, 4. kolovoza 2019. održan je svečani prijem zapovjednika iz Domovinskog rata.

Prijemu su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Pauk, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja i Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnica Stožera zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote brigadna generalica Sandra L. Best, vojni izaslanici partnerskih i prijateljskih zemalja akreditirani u Republici Hrvatskoj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, ratni zapovjednici, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, kao i obitelji poginulih branitelja te predstavnici lokalnih i civilnih vlasti.

Nakon prijema ratnih zapovjednika na Kninskoj tvrđavi, predsjednica je zapjevala ariju “U boj, u boj” iz opere Nikola Šubić Zrinski.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović istaknula kako je Oluja bila besprijekorno čista, oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije.

– Oluju moramo objasniti onako kako je ona bila, besprijekorno čista, oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije hrvatskog teritorija, rekla je.

Dodala je i kako je hrvatska diplomacija u Oluji odigrala svoju ulogu te podsjetila kako se moglo učiniti i puno više, javlja HRT.

Prisjetivši se razgovora s vojnicima tijekom posjete Afganistanu poručila je kako se domovina brani dok su neprijatelj i opasnosti daleko. Da je Hrvatska u vrijeme agresije bila članicom NATO saveza, ne bi se dogodio ni Vukovar, ni rat, rekla je dodavši kako se danas Hrvatska brani i u Afganistanu jer ako ta daleka zemlja padne, možemo očekivati sedam milijuna ljudi koji će krenuti prema Europi.

Govoreći o obrani Hrvatske u Domovinskom ratu istaknula je kako ju je grizla savjest.

– Najradije bih uhvatila pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u metcima i u suočavanju s onima koji su ispred vas, istaknula je i naglasila kako je bila svjesna da ima dužnost u Ministarstvu vanjskih poslova.

Između ostaloga, naglasila je i to da se, kada je radila kao pomoćnica glavnoga tajnika NATO, trudila i radila na tome da se Oluja objasni kao zakonita vojna akcija.

Istaknula je posebno zahvalnost bivšem ministru obrane SAD-a generalu Mattisu, koji je, navela je, rekao da je Oluja “besprijekorno izvedena hrvatska vojna operacija koja je ušla u udžbenike vojne povijesti”.

Izrazila je žaljenje za svakom žrtvom.

– Sami smo se obranili i u međuvremenu stvorili vojnu silu te osjećaj zajedništva, poručila je predsjednica.

Govor predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović:


1 KOMENTAR

Comments are closed.