ZAVRŠEN ŠTRAJK Od sutra učenici u školskim klupama

Postignut dogovor sindikata i Vlade


Završio je sastanak sindikata i Vlade. Vlada i sindikati postigli su dogovor kojim se prekida štrajk u školama. Nastava, nakon 36 dana štrajka, počinje od utorka.


Premijer Andrej Plenković je kazao:

– Danas su okončani pregovori između Vlade i sindikata, postignut je jedan kompromis. Prosvjetarima su ponuđeni dodaci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te ‘osigurač’ od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

– Ponudili smo, i sindikati su prihvatili, da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi sljedeći trokorak: prvo je da se od 1. prosinca ove godine povećava za 3 posto. Drugo povećanje za dodatnih 1 posto će biti 1. lipnja. Dakle 3+1. Na taj način ćemo u 2020. doći do onoga što je Vlada nudila prije nekoliko dana – to je povećanje od 4 boda. Dodatno osiguranje će biti isplaćeno 1. siječnja 2021. godine – objasnio je Plenković dodavši kako će se povećati božićnica, regres, dar za djecu i otpremnina.

Kroz uredbu o koeficijentima riješit će se i položaj tajnika, računovođa, ali i ravnatelja.

– Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. Kroz uredbe o koeficijentima ćemo riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, njih se zaboravlja – rekao je Plenković.– U konačnici, želimo na razini Vlade usvojiti plan o rješavanju fenomena nasilja u školama te kroz promjene zakona riješiti problem anonimnih prijava koje izazivaju negodovanje i probleme za brojne nastavnike – kazao je Plenković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da je napokon došlo do usaglašavanja. Kazao je kako će nenastavno osoblje dobiti iste iznose, samo kroz dodatke.

– Mi smo danas konačno definirali dobro kompromisno rješenje, s kojim smo postigli konačni cilj, a to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koju smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana. Dogovorili smo i dodatke za plaće za nenastavno osoblje, koje će imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijent 3+1+2 – rekao je Mihalinec.

– Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji, tete kuharice, spremačice, svi vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao, naglasio je Mihalinec.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime