ZAVRŠEN ŠTRAJK Od sutra učenici u školskim klupama

Postignut dogovor sindikata i Vlade

Završio je sastanak sindikata i Vlade. Vlada i sindikati postigli su dogovor kojim se prekida štrajk u školama. Nastava, nakon 36 dana štrajka, počinje od utorka.


Premijer Andrej Plenković je kazao:

– Danas su okončani pregovori između Vlade i sindikata, postignut je jedan kompromis. Prosvjetarima su ponuđeni dodaci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te ‘osigurač’ od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

– Ponudili smo, i sindikati su prihvatili, da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi sljedeći trokorak: prvo je da se od 1. prosinca ove godine povećava za 3 posto. Drugo povećanje za dodatnih 1 posto će biti 1. lipnja. Dakle 3+1. Na taj način ćemo u 2020. doći do onoga što je Vlada nudila prije nekoliko dana – to je povećanje od 4 boda. Dodatno osiguranje će biti isplaćeno 1. siječnja 2021. godine – objasnio je Plenković dodavši kako će se povećati božićnica, regres, dar za djecu i otpremnina.

Kroz uredbu o koeficijentima riješit će se i položaj tajnika, računovođa, ali i ravnatelja.

– Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. Kroz uredbe o koeficijentima ćemo riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, njih se zaboravlja – rekao je Plenković.– U konačnici, želimo na razini Vlade usvojiti plan o rješavanju fenomena nasilja u školama te kroz promjene zakona riješiti problem anonimnih prijava koje izazivaju negodovanje i probleme za brojne nastavnike – kazao je Plenković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da je napokon došlo do usaglašavanja. Kazao je kako će nenastavno osoblje dobiti iste iznose, samo kroz dodatke.– Mi smo danas konačno definirali dobro kompromisno rješenje, s kojim smo postigli konačni cilj, a to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koju smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana. Dogovorili smo i dodatke za plaće za nenastavno osoblje, koje će imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijent 3+1+2 – rekao je Mihalinec.

– Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji, tete kuharice, spremačice, svi vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao, naglasio je Mihalinec.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime