GOSPODARSKA PROGNOZA: Jači ekonomski oporavak slijedi u proljeće i ljeto

Pretpostavlja se da će mjere ograničavanja širenja zaraze krajem 2021. biti neznatne te da će 2022. na snazi ostati samo ciljane sektorske mjere


U Zimskoj gospodarskoj prognozi očekuje se da će gospodarstva EU-a razinu proizvodnje prije krize dosegnuti i prije nego što je predviđeno u Jesenskoj gospodarskoj prognozi 2020. godine, uglavnom zahvaljujući većem od očekivanog zamahu rasta u drugoj polovici 2021. i u 2022. godini.


Nakon snažnog rasta u trećem tromjesečju 2020. gospodarska aktivnost ponovno se smanjila u četvrtom tromjesečju jer je zbog drugog vala pandemije došlo do ponovnog uvođenja mjera za suzbijanje širenja zaraze. Budući da su te mjere još na snazi, očekuje se da će se gospodarstva EU-a i europodručja smanjiti u prvom tromjesečju 2021. godine.

Gospodarstvo od proljeća jače

Očekuje se i da će gospodarstvo početi ponovno rasti u proljeće te, zahvaljujući sve većoj procijepljenosti stanovništva i ublažavanju mjera, u ljeto uzeti zamah. Oporavku će pogodovati i bolji izgledi za svjetsko gospodarstvo.

Gospodarske posljedice pandemije i dalje su neujednačene među državama članicama, a predviđa se i da će se brzina oporavka znatno razlikovati.

Pogled na splitsku Rivu / Foto: Siniša Vickov

Prognozirana inflacija za europodručje i EU neznatno je veća za 2021. u odnosu na jesensku prognozu, ali se očekuje da će općenito ostati umjerena. Očekuje se da će zbog odgođenog oporavka pritisak ukupne potražnje na cijene i dalje biti ograničen.

Porast cijena u 2021. privremeno će biti potaknut pozitivnim baznim učincima zbog rasta cijena energije i porezne prilagodbe, posebno u Njemačkoj, te učinka odgođene potražnje na neka preostala ograničenja ponude. Nakon što se u 2022. prilagodi ponuda i smanje bazni učinci, očekuje se da će inflacija opet biti umjerena.I dalje prisutna velika nesigurnost

Rizici sadržani u prognozi uravnoteženiji su nego što su bili u jesen, ali su i dalje visoki. Uglavnom su povezani s razvojem pandemije i uspješnošću kampanja cijepljenja.

Pozitivni rizici povezani su s mogućnošću da procijepljenost dovede do bržeg ublažavanja mjera ograničavanja nego što se očekivalo, a time i do bržeg i jačeg oporavka.Negativni su rizici povezani s pretpostavkom da bi pandemija kratkoročno ipak mogla biti dugotrajnija ili ozbiljnija nego što se pretpostavljalo u prognozi ili bi moglo doći do kašnjenja u provedbi programa cijepljenja.

Europa je suočena s brojnim stečajevima i gubicima radnih mjesta / Foto: Pixabay

Postoji i rizik da bi kriza mogla ostaviti dublje ožiljke u gospodarskoj i socijalnoj strukturi EU-a, posebno zbog brojnih stečajeva i gubitaka radnih mjesta. Time bi se naštetilo i financijskom sektoru, povećala bi se dugoročna nezaposlenost i pogoršale bi se nejednakosti.

Svjetlo na kraju tunela

– U doba velike nesigurnosti za sve nas današnja prognoza daje nam nadu. Očekivano solidno povećanje rasta u drugoj polovini ove godine vrlo jasno pokazuje da se krećemo prema svladavanju krize. Snažan europski odgovor bit će ključan za rješavanje problema kao što su gubitak radnih mjesta, oslabljeni korporativni sektor i sve veće nejednakosti. I dalje ćemo morati ulagati velike napore kako bismo ograničili šire socioekonomske posljedice – izjavio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije nadležan za gospodarstvo.

–  Europljani žive u teškim vremenima. I dalje smo bolno pogođeni pandemijom, a njezine socijalne i gospodarske posljedice više su nego očite. Ali barem se vidi svjetlo na kraju tunela. Budući da će se tijekom sljedećih mjeseci sve veći broj stanovništva cijepiti, ublažavanjem mjera za sprečavanje širenja zaraze trebao bi se omogućiti jači oporavak u proljeće i ljeto – kazao je Paolo Gentiloni, povjerenik za gospodarstvo, te dodao:

–  Gospodarstvo EU-a trebalo bi se vratiti na pretpandemijsku razinu BDP-a u 2022., prije nego što se očekivalo, iako se izgubljena proizvodnja iz 2020. neće nadoknaditi tako brzo ili istim tempom u cijeloj Uniji – zaključio je Gentiloni.

Za kraj kažimo kako se Zimska gospodarska prognoza temelji na nizu tehničkih pretpostavki povezanih s tečajem, kamatnim stopama i cijenama robe zaključno s 28. siječnja ove godine. Za sve ostale ulazne podatke, među ostalim i pretpostavke o vladinim politikama, u ovoj se prognozi uzimaju u obzir podaci do 2. veljače uključujući taj datum.

Prognoza posebno ovisi o dvjema važnim tehničkim pretpostavkama o pandemiji. Prvo, pretpostavlja se da će nakon znatnog postroženja u četvrtom tromjesečju 2020. mjere ograničavanja širenja zaraze takve ostati i u prvom tromjesečju 2021. Prema prognozi, mjere će se do kraja drugog tromjesečja početi ublažavati, a u drugoj polovini godine i znatnije ublažiti, kada bi najranjiviji dio stanovništva i znatan udio odraslog stanovništva trebao biti procijepljen.

Drugo, pretpostavlja se da će mjere ograničavanja širenja zaraze krajem 2021. biti neznatne te da će 2022. na snazi ostati samo ciljane sektorske mjere.

U ovoj prognozi uzima se u obzir činjenica da su EU i Ujedinjena Kraljevina sklopili Sporazum o trgovini i suradnji, koji se privremeno primjenjuje od 1. siječnja 2021. i koji uključuje Sporazum o slobodnoj trgovini.

Sljedeća prognoza Europske komisije objavit će se u svibnju ove godine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime