Glazbeno-scensko djelo “Sretan Božić Splite” oduševilo Splitsku publiku

U glumačkim scenama podsjetili su publiku na nekadašnje, ali i današnje, adventske običaje na splitskom dijalektu


„Sretan Božić Splite!“, poželjeli su učenici Glazbene škole Josipa Hatzea sugrađanima izvedbom istoimenog glazbeno-scenskog djela 16. prosinca 2019. na velikoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split.


Napuštajući klasičnu formu dosadašnjih božićnih koncerata, Glazbena škola Josipa Hatzea prvi puta se ohrabrila i za izvedbu blagdanskog nastupa na velikoj pozornici splitskog HNK. Scenografija Ozrena Bakotića pozornicu je pretvorila u čarobnu šumsku bajku, prikladnu za izvedbe solista i ansambala, kako glazbenih tako i baletnih, ali i glumačkih. Iako su školski zborovi oformljeni prema dobnim skupinama te uglavnom nastupaju i vježbaju odvojeno, djelo Sretan Božić Splite ujedinilo je najmlađe i najstarije pjevače.Dječji zborovi DO-RE-MI voditeljice prof. Agneze Medić, i Corona prof. Ivane Šutić uz Djevojački zbor prof. Darija Maleša udružili su snage u izvedbi Christ’s Nativity, Carol of the Bells te hrvatskim tradicijskim pjesmama koje je uz njih rado pjevušila i publika. Sve glazbene točke u ovom glazbeno-scenskom djelu iznio je orkestar, koji je za ovu prigodu također spojio različite ansamble; Puhački orkestar Glazbene škole Josipa Hatzea i Glazbu Split, pod vodstvom zajedničkog im voditelja, Jakova Jurića.

Ovaj perspektivni mladi glazbenik na putu ka diplomi iz dirigiranje, već je magistar trube, a kao svestrani ljubitelj i poznavatelj glazbe za ovu prigodu napravio je i većinu aranžmana, široj publici uglavnom dobro znanih skladbi božićnog repertoara. Operno umijeće pjevanja u tradicijskoj napolitanskoj pjesmi Santa Lucia prezentirala su tri tenora, Hrvoje Čuić, Tomislav Jukić i Mateo Đikić uz baritona Josipa Galića, a potom im se pridružila cijela klasa pjevača prof. Sanje Erceg-Vrekalo u izvedbi Feliz Navidad. U toj pjesmi istaknuli su se i solisti iz orkestra, flautist Luka Sumić, saksofonist Matija Petrić i trubač Ante Bubić, koji su iz „rupe“ izašli na scenu te spretnim solažama osvojili simpatije publike. Pojedine glazbene točke scenski su obogatili i učenici programa klasičnog baleta, kojima je ovo bio prvi javni nastup nakon što su krenuli s djelovanjem u tekućoj školskoj godini. U samo nekoliko mjeseci, Korana Bilan i Buga Bešker, uvježbale su skladan baletni ansambl, koji je spretno tehničko umijeće dokazao i izvedbom nekih od najljepših primjera baletne literature, Plesom šećerne vile te Plesom malih labudova Petra Iljiča Čajkovskog.

Kao gost večeri nastupio je i nacionalni prvak opere, Ivica Čikeš, koji je uz pratnju orkestra otpjevao Bijeli Božić, dok se među solistima istaknula i maturantica Karla Kostović, koja je na violončelu uz orkestar izvela O Holly Night. Raznovrsne blagdanske pjesme na okupu je držala glumačka ekipa učenika Glazbene škole Josipa Hatzea, koji su scenske vještine brusili pod budnim okom Brune Bebić, Lare Jerončić i Stipe Jelaske. U glumačkim scenama podsjetili su publiku na nekadašnje, ali i današnje, adventske običaje na splitskom dijalektu dokazujući se kao svestrani mladi umjetnici koji vješto plivaju u glazbenim i scenskim vodama. Ako na mladima svijet ostaje, onda će uz ovakvu djecu i mladež budućnost Splita, barem u glazbeno-scenskoj umjetnosti, biti svijetla, vesela, svestrana i kvalitetna. Sretan Božić Splite!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime