Udruga “Artorius” iz Podstrane i udruga “Žrvanj” iz Žrnovnice, uz ostale mnogobrojne projekte, pokrenule su inicijativu za scenski prikaz javnosti nedovoljno poznate baštine Žrnovnice i Podstrane, a u svrhu osnaživanja kulturnog identiteta ovog prostora. Iz inicijative se rodila predstava “Arturije i zmajurije” koja će premijerno biti prikazana u bivšem kamenolomu u Žrnovnici u srpnju ove godine. Inače, radi se o lokalitetu gdje su se snimale scene kultne serije “Igra prijestolja”. Osim obogaćenja kulturne ponude, želja je ove ekipe da područja istočno od samog Splita budu jače turistički prepoznatljiva.

Autorski tim predstave čine Ivica Lolić Kajica, Slavko Popadić, Dalila Vukušić, Marin Marić Banje – Bajda, Ivan Aljinović i Zoran Kelava.

Jučer su okupljene u OŠ Žrnovnica ulomcima u buduću predstavu “Arturije i zmajurije” uveli recitacijama glumac Zoran Kelava i sviranjem na tradicijskim instrumentima gornjopoljičanin Goran Mikas. Marko Aljinović je bio na bubnjevima, a predstavljanje su uveličali članovi udruge URIG iz Otoka. Scenski nastup su obogatili rimski vojnici iz udruge Artorius.

Ako se pitate o čemu se radi u predstavi, evo pojašnjenja. Predstava na prvu spaja nespojivo – rimskog vojskovođu Artura i praslavensku mitologiju.

Zašto Artur:
Jer je temeljem znanstvenih istraživanja utvrđeno da se nadgrobni spomenik rimskog vojskovođe Luciusa Artoriusa Castusa (pronađen u Podstrani u sv. Martinu) može povezati s legendom o kralju Arturu!

Zašto Zmaj:
Jer je temeljem znanstvenih istraživanja utvrđeno da je prostor Žrnovnice i Podstrane najbolje očuvani spomenik praslavenske mitologije na prostoru naše domovine!

Spomenute dvije udruge napušteni kamenolom na granici Žrnovnice i Podstrane smatraju idealnim za ovu predstavu, a zbog nepoznavanja važnosti bogate baštine ovog kraja strahuju da se ovaj prostor ne pretvori u smetlište.

– Da bismo spojili nespojivo upotrijebili smo arhetipski ljubavni zaplet, koji se očitava u zagonetnim snovima, a koji junake predstave vodi prema razrješenju. Osim glavnih junaka na sceni se pojavljuju plesači, vojnici, sluge i konji konjičkog kluba “Dalmacija Equino” – poručuju autori predstave.

– Želimo napraviti jednu dobru stvar – družiti se, objediniti Poljica i šire. Štitimo i čuvajmo našu baštinu. Došli su nam gosti i prijatelji iz Otoka, Sinja, Cetinske krajine. Mi ostali smo iz Poljica i bliže okolice. Predstavljam udrugu Artorius, a većina ovih momaka su članovi Žrvnja iz Žrnovnice. Objedinili smo projekt Peruna, slavistike i slavenske mitologije i u to smo uvrstili njegovog nasljednika Artoriusa, tj. poveznicu kralja Artura. Artorius, možda je netko čuo, rimska ugledna ličnost čiji se sarkofag nalazi u Podstrani, povezuje se s kraljem Arturom i nadamo se da ćemo tu temu podići na višu razinu, valorizirati je u turističke svrhe – kazao je Marin Marić Banje.

Spomenimo da u Podstrani i Žrnovnici vlada ogroman interes za nadolazeći glazbeno-scenski spektakl pa se javilo na desetke statista, glumaca i ostalih koji žele pripomoći ovom velikom projektu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime