“GDJE JE NESTALA GRIPA?” Capak: “Nismo zabilježili niti jedan slučaj”

"Mjere protiv covida su sasvim sigurno učinkovite i protiv gripe", kaže


Stožer od 11 sati drži presicu nakon što je vlada na svojoj jučerašnjoj sjednici predstavila minimalno popuštanje mjera. Učenici svih razreda osnovne škole vratit će se u škole i dozvolit će se sport na otvorenom. Uz to, bit će dozvoljeno bavljenje sportom na bazenima i u balonima.


I to je od popuštanja mjera – to.

Iako se raspravljalo o tome da bi se kafićima omogućilo prodavanje kava za van te da bi se otvorile teretane, to se nije dogodilo, što je Index jutros i prvi najavio. Podsjetimo, ugostitelji su se žalili kako je nepravedno da oni u kafićima ne mogu prodavati kavu za van, a da to mogu pekarnice i benzinske postaje. No zabrana prodavanja napitaka za van ostala im je i nakon današnjeg popuštanja. Istu su sudbinu doživjele teretane, koje ostaju zatvorene unatoč tome što se već neko vrijeme spekulira o njihovom otvaranju.

Ugostitelji i poduzetnici su zbog svega bijesni. Najavili su prosvjede, a mnogi od njih i otvaranje 1. veljače, unatoč mjerama Stožera i vlade.

Capak: Vlada će se drugi put cijepiti u roku idućih 7 dana, a Stožer se cijepio u utorak

“Ipak je došlo do određenog pomaka u cijepljenju pa će se vlada drugi put cijepiti unutar idućih sedam dana, a Stožer se cijepio u utorak”, rekao je Capak.

Gdje je nestala gripa?“Do sada u RH nismo zabilježili niti jedan slučaj gripe. Pregledali smo niz uzoraka i nismo pronašli niti jednu gripu. To ne znači da je ona nestala. Ne znači da je gripa nestala, na sjevernoj hemisferi neki izvještavaju o slučajevima gripe, ali u jako niskoj mjeri”, rekao je Capak. “Mjere protiv covida su sasvim sigurno učinkovite i protiv gripe jer su to respiratorne infekcije koje se šire na iste načine”, dodao je.

“Svi u Hrvatskoj će dobiti drugu dozu cjepiva u roku”, rekao je Capak na novinarsko pitanje o cijepljenju ministara. “Proizvođač preporuča drugu dozu u roku šest tjedana, ali nema posljedica ni ako bude nakon toga, neće tu biti nikakvih tužbi”, rekao je Capak.Što je s pregovorima o ruskom cjepivu?

“Radi se uobičajena procedura dogovora s Europskom agencijom za lijekove. Trenutno nemamo informacija koji je bio sadržaj tih razgovora i koja bi bila dinamika predaje registracije na području EU”, rekao je Capak.

“Imam kolegu koji se zarazio pet dana nakon što je primio prvu dozu. Nije još primio drugu. Tko je sad tu kriv – on, okolnosti, virus… Previše se iscrpljujemo traženjem krivca u svemu”, rekla je Markotić, prenosi Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime