Već petu jesen dolinu Neretve uljepšava Kulturno Umjetnička Udruga Škrapa Momići organizirajući gastro-zabavnu manifestaciju u kuhanju toćeva – Toćijadu.

Naime, ovog vikenda u malom neretvanskom mjestu Momići iz općine Kula Norinska iz kojeg je i spomenuta udruga organizirala 5.Toćijadu, organiziralo se natjecanje kuharskih trojki u kuhanju toćeva.

Natjecanje se održalo u prelijepom ambijentu u objektu Restorana Lopoč Momići u srcu močvare pod velikim šatorom. Sudjelovalo je 19 ekipa iz gotovo svih neretvanskih mjesta i tri obližnja grada Metkovića, Opuzena i Ploča. Tako je 57 kuhara krenulo u 14.30 satni boj u kuhanju toćeva koji po pravilima sadrži minimalno dvije vrste mesa.U toćevima smo mogli vidjeti razno meso: od divljači svinje, srne, zeca pa razne ptice do patke, kokoši i neizostavne junetine.

Najbolji plasman osvojila je ekipa Debitanti (A.Romić,A.Ćelić i I.Papac) iz Podrujnice,drugo mjesto osvojila je ekipa Metkovsko Amatersko Kazalište iz Metkovića, a treće metkovska vatrogasna ekipa imenom ‘Allo,’ allo! 193!

Nagrade su dobile još tri ekipe Udruga lađarica Metkovke, Metkovska pjaca i Plava kamenica Vid kao, najbolja ženska ekipa, najveselija ekipa i najbolja dekoracija stola.

Zanimljivost manifestacije je u tome što sve ekipe donose sa sobom sve artikle vezane za toć kao i ostalo piće i hranu pa tako svaku ekipu vjerno prati na desetine navijača. Sami događaj je prošao u veseloj atmosferi glazbe uživo začinjen velikim toćem od 150 porcija, koji je pripremao organizator udruga Škrapa Momići.

“Ideja za ovakvo natjecanje proizašla je među članovima udruge koji nakon jematve i berbe grožđa kreću u pripravljanje rakija od ostataka grožđa. Uz kotlove uz neizostavne gradele, tradicionalno se kuhao i toć, pa nitko nije pomislio da će sve otići tako daleko i izazvati tako velik interes u dolini Neretve, tako da se nestrpljivo čeka zadnja subota u listopadu, da sve zamiriše po toćevima u Momićima”, kaže predsjednik organizacijskog odbora Ivan Plećaš.

Najveću pomoć organizatoru pružio je Restoran Lopoč, općina Kula Norinska i članovi same udruge. Ovom događaju je prisustvovalo osim Neretvana i veliki broj turista koji sve više i više otkrivaju sve čari močvare Neretve, izgubljenog rimskog grada Narone, prelijepog krajolika nedirnute prirode, neretvanskih mandarina kao i neretvanskih ljudi koji uspijevaju održati tradiciju i očuvanje svoje baštine i kroz ovakve manifestacije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime