Fuchs o povratku djece u škole: Djeca mogu biti širitelji, ali ne superširitelji

Studija u Splitu je pokazala da kod 1000 testirane djece, brzim antigenim testom, niti jedno nije bilo asipmtopatski pozitivno

Od ponedjeljka će se učenici u nekim županijama vratiti u školske klupe, ovisno o broju zaraženih na tom području. Ministar Fuchs osvrnuo se na situaciju s koronavirusom.


Oko 60 posto učenika diljem Hrvatske sutra će sjediti u školskim klupama. Zaražene djece, koja su upisana u sustav, je manje nego li u prosincu prošle godine, govori ministar Fuchs za Dnevnik Nove TV.

Ako dođe do porasta zaraze, bit će lako prebacivati se između triju modela – A, B i C. Modeli u županijama, koji se koriste, trenutno su najprimjereniji.

”Djeca mogu biti širitelji, ali ne superširitelji. Po našim pokazateljima iz drugog vala, studija u Splitu je pokazala da kod 1000 testirane djece, brzim antigenim testom, niti jedno nije bilo asipmtopatski pozitivno”, rekao je te dodao da bi ga uskoro mogli i ponoviti.

Interes za cijepljenje djelatnika u sustavu je dobar, ali u utorak će se znati konačan broj, kada se lista zaključa. ”Kreće se izmeđi 30 i 40 posto”, rekao je, ali nije zadovoljan postotkom. ”Bilo bi bolje kada bi on bio daleko veći i ja se nadam da će biti veći interes”, otkrio je.

Prioriteta, unutar prioriteta neće biti jer su u obrazovnom sustavu mnoge specifičnosti. U višim razredima učenici nose maske, dok je primjerice u vrtiću to nemoguće. Također, odgajatelji ne mogu biti na distanci jer moraju ostvarivati fizički kontakt među djecom.

Pandemija i ovakav oblik nastave nepovoljno utječe na djecu, obajšnjava, ”utječe na psihofizički razvoj, na njihov socijalni razvoj i niz okolnosti”.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime