Frontalni štrajk do ispunjenja zahtjeva: U ponedjeljak veliki prosvjed pred Vladom, sutra se trubi za obrazovanje

"Ovu smo borbu započeli, ali je ona nadišla sve nas. Ona pokazuje koliko su zapolenici nezadovovoljni i koliko im se gazi dostojanstvo. Mi vam poručujemo da nas ne možete ugasiti, ovo je borba za bolju Hrvatsku. Ustrajemo i ne odustajemo"


Sindikati su krenuli u frontalni štrajk. To znači da od danas do ispunjenja njihovih zahtjeva – nastave nema u cijeloj Hrvatskoj. Posljednju ponudu Vlade sindikati ocjenjuju nedostojnom, nižom od prijašnje te pokušajem podcjenjivanja prosvjetnih radnika. Kažu da se tako izjasnilo gotovo 97 posto od 13 tisuća njihovih članova. Svjesni su da im dani u štrajku više neće biti plaćeni. Najavljuju i velik skup na Trgu bana Jelačića sljedeći ponedjeljak te za sutra akciju “Potrubi za obrazovanje”.


Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je za 15 sati izvanrednu konferenciju za novinare.

– Ovo je novi snažan pritisak na Vladu RH da sjedne samo na stol i krene rješavati probleme, kazao je na konferenciji za novinare čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Tomu u prilog iznio je i podatak da je danas u štrajku 91,72 posto članstva. Dodao je kako je danas i prvi dan štrajka koji se odvija pod velom prijetnje Vlade kako neće plaćati dane u štrajku. To je njihov odgovor. Ovo je postala borba za dostojanstvo i za status, kazao je. Izvijestio je i o rezultatima izjašnjavanja članova na referendumu. Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama izjasnila su se 13.993 zaposlenika, a njih 96,74 posto odbilo je ponudu Vlade RH. Njih 93,59 posto potpisalo je za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva.

“Ustrajemo i ne odustajemo”

U osnovnim školama na izjašnjavanje je izašlo 31.207 zaposlenika od kojih je 96,7 posto obilo ponudu Vlade RH, izvijestila je Ana Tuškan. Posebno se obratila roditeljima. “Hvala roditeljima što podržavaju i shvaćaju važnost obrazovanja i onih koji svakodnevno borave s njihovom djecom. Ovu smo borbu započeli, ali je ona nadišla sve nas. Ona pokazuje koliko su zapolenici nezadovovoljni i koliko im se gazi dostojanstvo. Mi vam poručujemo da nas ne možete ugasiti, ovo je borba za bolju Hrvatsku. Ustrajemo i ne odustajemo”, kazala je.

Sutra akcija ‘Potrubi za obrazovanje’

Mihalinec je najavio kako će sutra, za vrijeme zasjedanja kongresa EPP-a u Zagrebu provesti ‘mini’ akciju’ pod nazivom Potrubi za obrazovanje. Cijela trasa od Sheratona do Arene i svi izlazi s Trga žrtava fašizma bit će pokriveni našim ljudima s transparentnima, izvijestio je. Dodao je kako će slične akcije biti provedene od 13 do 14 sati u svim gradovima u kojima ovaj sindikat ima članove.

Prosvjed na Jelačićevu trgu u ponedjeljak

Osvrnuo se i na veliko osiguranje vezano uz skup EPP-a kazavši da uz snajperiste, helikoptere i dronove samo još fali i krstarica. “Molimo vas nemojte pucati na učitelje”, kazao je. Najavio je konferenciju za novinare sutra u 11 sati kad će najaviti “mini prosvjed na Trgu sv. Marka”. Izvijestio je i kako su dobili dozvolu za veliki prosvjed na Jelačićevom trgu u Zagrebu 25. 11. (ponedjeljak) uz poruku “Za bolju Hrvatsku, za budućnost naše domovine”.Aladrović: Nakon 15. studenoga štrajk neće biti plaćen

– Kako smo ranije rekli, smatramo da za štrajk, s obzirom na povećanje plaća od 6% i ponudu dodatnih 2% posto, nema potrebe. Treba staviti prava učenika na prvo mjesto, na kvalitetan i konstruktivan završetak školske godine. Ono čemu se nadamo jest da štrajk više neće trajati. Čini se da će se školska godina na kraju produžiti, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

– Mi imamo pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru zakazane za četvrtak. Nadamo se da ćemo se tu brzo dogovoriti. Smatramo da putem TKU-a možemo riješiti probleme koji su pred nama našli, odgovorio je Aladrović na pitanje hoće li doći do obnove pregovora. Ponovio je kako je Vlada “nedvosmisleno u ponudi izrazila mišljenje da će štrajk biti plaćen do 15. studenog”. Smatra da se radi o fer ponudi te da nakon toga plaćanje štrajka nije opcija.

Rezultate referenduma objavio Sindikat Preporod

– Na izjašnjavanju, provedenom 13. i 14. studenoga u 381 osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj ustanovi među sindikalnim članovima i svim zaposlenicima koji su sudjelovali u štrajku – 94.09% onih koji su se izjasnili protive se prijedlogu Vlade RH o povećanju koeficijenata od 2% svim zaposlenicima u školama od 1. srpnja 2020.. U osnovnim školama protiv je bilo 93.06% zaposlenika koji su pristupili izjašnjavanju, dok se srednjim školama ponudi Vlade usprotivilo 96.12% zaposlenika. Za nastavak štrajka do ispunjenja sindikalnih zahtjeva izjasnilo se njih 91.04% (93.14% u osnovnim školama i 89.98% u srednjim). Izjašnjavanju je pristupilo 8922 člana Sindikata Preporod i 2944 zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani, priopćeno je iz Preporoda.

Mihalinec: Nastavnici i učitelji sve će odraditi

Branimir Mihalinec je u emisiji U mreži Prvog potvrdio kako od danas počinje frontalni štrajk u svim školama. Moramo ubrzati proces jer Vlada ignorira pregovore. Tome pridonose i rezultati izjašnjavanja o ponudi Vlade koja je odbijena u postotku većem od 90 posto. Vlada će, dodao je, morati naći vremena da pregovara jer to više neće biti situacija koja će biti lako popravljiva.

Vladina posljednja ponuda sindikatima

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima. Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. Prosvjetni sindikati su u cirkularnom štrajku bili 26 dana. U tom vremenu svaki učenik dosad je izgubio šest dana nastave.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime