Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

(FOTO) FEŠTA U DRVENIKU Konoba Bukara ŠKMER-ovog veterana Nikše Ivičevića proslavila 40 godina

"Nakon 40 godina rada, i danas je Bukara, da se ne hvalim puno, mjesto od ugleda – konoba, obrt, ribarstvo..."
D.D. / Foto: privatni arhiv, ŠKMER, Gastrobajter23. lipnja 2024. 10:13
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Kad se kuha kao za sebe doma, a na stolu su uvijek friška riba, rakovi, školjke i dobri komadi mesa, a i tamo gdje vlasnici rade i zajedno blaguju sa svojim zaposlenicima, onda ste u konobi Bukara u Drveniku. U subotu je velikom feštom uz živu glazbu, vatromet i, dakako, obilje delicija koje su pripremali i kuhari Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) – Željko Neven Bremec i Goran Staničić – obilježeno 40 godina otkad je ovu obiteljsku konobu otvorio Nikša Ivičević zvani Bukara. Nekadašnji je profesor kuharstva, međunarodni kulinarski sudac i jedan od prvih ljudi koji su stali uz Mira Bogdanovića kako bi pokrenuli ovu udrugu koja danas broji stotine članova iz cijelog svijeta, kao i Biser mora, danas najveće kulinarsko natjecanje u ovom dijelu Europe.

Nikša je svoj Drvenik, malu lučicu na putu od Makarske do Ploča, odakle se trajektima najbrže stiže na otok Hvar, ucrtao u gastronomske karte za one koji traže autentična lokalna jela. Domaća i dalmatinska kuhinja Bukare uz urode s obiteljskog polja postala je naširoko poznata. U Drveniku je od 17. stoljeća i dom njegove obitelji, a vremenom su Ivičevići iza sebe ostavili plemićke, a zaslužili kuharske titule. Poznati su i kao dobri ribari, posebice Nikša i otac mu Petar, danas živahni 89-godišnjak, koji je za radnog vijeka bio zapovjednik tunjolovaca i koća.

„Bukaru smo otvorili 22. lipnja 1984. godine, a tada je to bila konoba od 4 stolića, 6 pjata koji su bili poklon od vjenčanja, a za kužinu se brinula pokojna mater Nada koja je imala iskustvo dobre domaćice. Davala mi je podršku na svakom koraku, a u cijeloj priči je neizostavna moja draga i požrtvovana supruga Ivanka koja je pored svog posla u hotelu, pomagala i u konobi. Posao je počeo rasti i trebalo je pomoći u kuhinji, a do tada znao sam samo pofrigati jaje i skuhati čaj, pa sam silom prilika trebao naučio kužinavati. Nisam dosegao ono što je majka mogla u kuhinji, ali odlaskom na edukacije, a malo i iz inata, došao sam do titule majstora kuhara prvog reda. Krenuo sam se i avanturistički natjecati kao član udruge, a međunarodna natjecanja donosila su značajna iskustva, pa i uspjehe. Nastojao sam uvezati moderniji izričaj s tradicijom, što je donijelo i medalje“, ispričao je Nikša Ivičević.

Uz konobu Bukara se uključio u Ceh ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije, gdje je bio i predsjednik. Svojevremeno je Nikša bio nagrađen i županijskom titulom obrtnika godine te inovatora na polju turizma. Uz to je i profesionalni ribar, što je, dakako, konobi, uz ulove lokalnih ribara, uvijek donosilo i svježe morske namirnice.

„Nakon 40 godina rada, i danas je Bukara, da se ne hvalim puno, mjesto od ugleda – konoba, obrt, ribarstvo... Ponuda je uvijek ista – riba, rakovi, školjke, a i malo mesa. Recepture su stare i provjerene; kako se hranilo u obitelji, tako pripremamo i gostima. Dalmatinska smo konoba, tradicija je tradicija, a sve drugo nemamo. Mene je dopala penzija, ali ne mirujem. Konobu posljednje 4 godine vodi sin Pero, a ja uletim kad treba, brinem da imamo sve što treba iz našeg polja i pravim likere kojima počastimo goste. Nastavio sam i svoj put kao nastavnik stručnog predmeta, kuharski mentor, međunarodni sudac te član žirija i ambasador ŠKMER-a za Makarsko primorje. Ništa od ovog ne bih uspio bez Mira Bogdanovića, kolege, kuhara te prijatelja, a i bezrezervne podrške moje obitelji“, dodao je Bukara, koji ne propušta ni volonterske akcije ŠKMER-a kad se kuha za blagdane i potrebite.

Na međunarodnim kuharskim natjecanjima Nikša uz pomoć Gorana Staničića iz Brela zna pripremati i hobotnicu pečenu pod žalom u karioli (tačkama). Taj jedinstveni specijalitet, svojevrsnu preteču pečenja ispod peke, pripremio je Bukara i za prvi Biser mora 2006. godine koji je održan u Makarskoj, a kasnije i nekoliko desetaka puta u konobi za prijatelje i gurmane koji traže nešto posve posebno.

bukara festa drvenik  22
GALERIJA
Kliknite za pregled
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
4
Haha
0
Nice
2
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sveti Nikola stiže u Podstranu: Blagdansko druženje za djecu ove subote na Portu
3
min
Sveti Nikola stiže u Podstranu: Blagdansko druženje za djecu ove subote na Portu
Čudo od djeteta: Trogodišnjak dobio službeni FIDE rejting
17
min
Čudo od djeteta: Trogodišnjak dobio službeni FIDE rejting
Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
37
min
Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
52
min
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
1
sat
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.