Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

FitSplit RCK - 'SPLITE MOJ, MOJA LIPA RADOSTI' Učenici Turističko-ugostiteljske škole promovirali autohtona tradicionalna jela na moderan način

Cilj manifestacije je poticati održivu budućnost hrvatskog turizma temeljenu na prirodnim resursima i tradicijskim kulinarskim vrijednostima
MIRANDA BARIĆ / Foto: Igor Jakšić28. studenoga 2022. 16:29
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Advent je najljepše vrijeme za degustaciju, a s tim i realnu prezentaciju održivih eno-gastro i ugostiteljskih sadržaja. Turističko-ugostiteljska škola Split u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva organizira manifestaciju Dani adventa-  FitSplit RCK koja će se održavati od 28. studenog do 3. prosinca 2022.

"Ovaj projekt traje cijeli tjedan uz niz aktivnosti, a na kraju tjedna, u petak ćemo u Spaladium areni organizirati dva natjecanja na kojem će sudjelovati pet Centara iz Hrvatske. Tamo ćemo prezentirati ono što radimo, a današnjim događanjem željeli smo pokazati kontakt i veze između škole, gospodarstva i samih proizvođača. Naša lokalna namirnica je jako važna i moramo je više promovirati. Učenici su osmislili četiri različita jelovnika koji prezentiraju Dalmaciju, Split, dalmatinsku zagoru i otoke. Ovako promoviramo na najbolji način našu školu i turizam", rekao je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole te dodao:

"Cilj nam je, uz potporu SDŽ, osigurati bolje uvjete rada za naše učenike i buduće generacije. Želim pohvaliti cijeli tim svojih vrijednih djelatnika koji kroz ovaj Projekt ulažu velike napore da bi smo prebrodili ovo zahtjevno razdoblje do izgradnje u nove škole i zajedno svjedočili boljoj i održivoj budućnosti".

Cilj  manifestacije je poticati održivu budućnost hrvatskog turizma temeljenu na prirodnim resursima i tradicijskim kulinarskim vrijednostima.

"Upravo smo održivost utemeljenu na tradicijskim vrijednostima odlučili primijeniti u praksi. Kroz naše Dane adventa predstavit ćemo različite segmente turističke ponude grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i cijele RH kao destinacija koje na tradicionalnim vrijednostima grade održivu budućnost",  kazala je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe i vidljivosti Projekta RCK.

"Oni su prepoznali koji su kadrovi primarni u turizmu, a danas vidimo da ćemo u budućnosti imati još bolji kadar"

Potporu ovoj manifestaciji dali su župan Blaženko Boban i suradnici, dogradonačelnik grada Splita Antonio Kuzmanić i suradnici, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, predsjednik HGK- županijske komore Split Joze Tomaš kao i drugi uvaženi gosti.

Župan Boban s ponosom je kazao kako je Turističko-ugostiteljska škola iz Splita najbolja škola u Hrvatskoj u domeni pripreme autohtonih dalmatinskih jela.

"Na početku adventa mladi, djeca, odnosno učenici naših škola, pripremili su gastronomsku poslasticu s autohtonim dalmatinskim jelima pod vodstvom Turističko-ugostiteljske škole Split za koju s ponosom mogu reći da je najbolja škola u Hrvatskoj u toj domeni. A sve to zahvaljujući predstavnicima školi, svim djelatnicima koji su im prenijeli znanje. Oni su prepoznali koji su kadrovi primarni u turizmu, a danas vidimo da ćemo u budućnosti imati još bolji kadar. Želim im da u tom duhu nastave, a mi se onda ne trebamo bojati za budućnost našeg turizma, gastronomije i bilo kojeg područja koje će pokazati naše gostoprimstvo", naglasio je župan.

11-28-restoran-velum-bozicni-menu-1
GALERIJA
Kliknite za pregled

U okviru 'Štorije o Adventa' učenici Turističko-ugostiteljske škole Split, koji su najvećim dijelom i nositelji manifestacije, imaju zadatak svojim rukama, pričama i kreacijama predstaviti glavne smjernice održivog turizma. Danas su oni prezentirali tradicionalna jela tipična za gradove, sela i otoke srednje Dalmacije. Jelovnike su pomno odabirali pod mentorstvom vrsnih chefova, Hrvoja Zirojevića i Ivice Katića.

"Najvažniji sastojak je ljubav koju su uložili učenici i njihovi mentori. U adventu je uvijek naglasak na tradiciji i naslijeđu stoga smo poseban naglasak ove godine poklonili mladima. Turističko-ugostiteljska škola našla je vremena u okviru svojih planova i projekata prezentirati jelovnike našeg podneblja. To je ta nematerijalna kulturna baština koju trebamo stalno isticati, a jedan je i od razloga zašto nas turisti posjećuju. Možda je nedovoljno valorizirana, ali ćemo se potruditi da javnost o njoj više dozna", obećala je direktorica Vukšić.

Još jedan partner u ovom projektu je HGK Županijska komora Split.

"Među ovim mladim ljudima kriju se budući lideri u svojim zanimanjima. Oni koji će za pet, deset godina nositi naš cijeli turizam ako im sada usadimo ljubav prema onim čime se bave i prema domaćem, autohtonom proizvodu. Bit će to dobitna kombinacija, a time će i naša destinacija biti kvalitetnija i atraktivnija", smatra predsjednik HGK- županijske komore Split Joze Tomaš.

Četiri teme: 'Oj Zagoro, lijepa li si', 'Dalmacija, sva od zlata i bisera', 'Lipi moj otoče' i 'Splite moj, moja lipa radosti'

Ovom prigodom, učenica Anđela Kapetanović prenijela je recept za splitsku pašticadu koju njena baka svake godine vrijedno sprema prema receptu svoje bake.

“Pašticada se kuhala satima, a marinirala danima. Uz neizostavne sastojke, začini su se uglavnom dodavali odokativno, bez nekog pisanog traga, ali baka sa sigurnošću potvrđuje da je neizostavan začin za uspješnu pašticadu bilo puno ljubavi koje u to vrijeme nije nedostajalo za obiteljskim stolom.”

Uz mentorstvo Jure Vojkovića, svjetski poznatog barmena, pripremali su se i kokteli svojstveni tipovima prezentiranih kuhinja: 'Oj Zagoro, lijepa li si', 'Dalmacija, sva od zlata i bisera', 'Lipi moj otoče' i 'Splite moj, moja lipa radosti'.

Enter konferencija

U Spaladium Areni će se 2. i 3. prosinca održavati Enter konferencije u organizaciji  Centra izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije. Radi se o drugom najvećem izdanju konferencije o obrazovanju i povezanim industrijama. U sklopu iste pridružit će im se i FiTSplit RCK s novo osmišljenim natjecanjem na kojem će sudjelovati predstavnici svih šest Regionalnih centara kompetentnosti u RH.

Natjecatelji će se nadmetati u tri discipline. Match Race Cooking na kojem će natjecatelji imati zadatak pripremiti jelo po principu nula odbačenih namirnica pri kuhanju. Match Race Cocktail na kojem će morati osmisliti koktel prema slikama atraktivnih dalmatinskih pejzaža te Match Race Tourism gdje će morati kreirati video priču putem koje će predstaviti Splitsko-dalmatinsku županiju kao destinaciju održivog turizma.

Zadnjeg dana manifestacije proglasit će se i nagraditi finalisti Match Race-a, a u večernjim satima će se u restoranu Velum održati svečano zatvaranje manifestacije.

Manifestacija se organizira i u suradnji sa Turističkom zajednicom Splitsko - dalmatinske županije, a direktorica Ivana Vladović zadovoljna konceptom cjelokupne manifestacije poručuje:

"Najveća vrijednost svake destinacije su ljudi i ljubav koju ulažu u svoj posao. Upravo ovi vedri i zainteresirani mladi ljudi daju nam sigurnost da je budućnost hrvatskog turizma u pravim rukama. Hvala njima i njihovim mentorima koji ih vode pravim putem", poručila je.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ovog jutra dogodit će se nešto posebno: Komižani će na sv. Mikulu spaliti brod koji nije s Visa nego s - Neretve
49
min
Ovog jutra dogodit će se nešto posebno: Komižani će na sv. Mikulu spaliti brod koji nije s Visa nego s - Neretve
Mnoge čizmice i pisma sa željama osvanula su danas na prozorima: Teško je zamisliti da bi netko dijete danas prihvatilo jabuku kao poklon
1
sat
Mnoge čizmice i pisma sa željama osvanula su danas na prozorima: Teško je zamisliti da bi netko dijete danas prihvatilo jabuku kao poklon
Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
1
sat
Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
Uzduž cijele ceste od Lovrinca do Šina osvanula lijepa novosti. Posjetili smo tri istočna splitska kvarta, evo kako su okićeni u Adventu
2
sat
Uzduž cijele ceste od Lovrinca do Šina osvanula lijepa novosti. Posjetili smo tri istočna splitska kvarta, evo kako su okićeni u Adventu
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
4
sat
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    5. prosinca 2025. 14:28
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    5. prosinca 2025. 17:46
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.