Na Marjanu se posljednja tri dana održavao Festival vune. Unatoč lošem vremenu, posjećenost je bila iznad očekivane. Kako ističu organizatori, to ne čudi jer su dobra energija, pozitiva i nadasve lijepa priča jače od nevere.

– Našim festivalom slavimo vunu u svim oblicima i sa svih aspekata jer tisućama godina ona nas obavija, grije i štiti te zaslužuje kao takva puno poštovanje. U ovim modernim vremenima itekako je zaboravljena.

Budući da živimo u carskome gradu i naša priča vezana je uz cara Dioklecijana koji je za potrebe rimskog carstva imao veliku tkaonicu u palači – sjevernom dijelu, u prilog čemu govori i mala crkvica sv. Martina, zaštitnika tkalaca i vojnika.

Također se moramo sjetiti i života pred samo stotinjak godina kad se nije pohodilo po šoping centrima i živjelo na društvenim mrežama u virtuali već se sirova vuna dopremala na pazar u Split jer se trebalo odjenuti, pokriti te isplesti sve potrebno – kazala je Jasna Bilač iz marjanskog Zoološkog vrta.

Mnogobrojna djeca sa zanimanjem i radošću su sudjelovala u izradi prekrasnih radova na radionicama suhog filcanja. Pri tom su bračke pramenke bile strpljive pri striženju ovaca.

Nedjelja donosi novi dan Festivala vune. Radionice se nastavljaju s početkom u 11:30, s djecom će raditi umjetnica Jagoda Mihanović. U 12 sati slijedi predstava za djecu (eko udruga “Svijet kao cvijet” iz Sutivana na Braču).

Svi će se moći educirati i gledati šišanje, pranje, gargašanje, predenje članica KUD-a “Cetina”.

U ponedjeljak je na rasporedu zadnja radionica mokrog filcanja s umjetnicom Lili Poljak – “Filcmanufaktura” te svim prezentacijama dobivanja vune. Vlakić u 10:30 kreće ispred splitskog HNK.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime