Festival soparnika je već nadaleko poznati gastronomsko-turističko-tradicijski spektakl za sve Poljica i poljičke tradicije i načina života, a posebno za ljubitelje naše zdrave i ukusne domaće hrane.

Ovogodišnja fešta održanla se sinoć u Dugom Ratu, a o najboljem soparniku će odluku je donio ocjenjivački žiri. Organizatori i ovogodišnjeg 15. Festivala soparnika su Općina Dugi Rat i Društvo Poljičana sv. Jure – Priko. Soparnike je na licu mjesta, na šest poljičkih komina, pripremalo i peklo tridesetak iskusnih meštrica i meštara o’ soparnika, a puno više ih je izložilo svoje poljičke delicije u slobodnoj prodaji po popularnim cijenama duž dugoratske lučice i rive.

Nakon priprave i pečenja, te ocjenjivačke ceremonije i dodjele nagrada i priznanja najboljima, uslijedila je pučka fešta uz provjereno dobri “Boss” band. Sve je začinila nikada bogatija lutriju, a nije nedostajalo ni poljičkog šušura, pjesme i plesa…

No to nije sve, uoči ovogodišnjeg jubilarnog izdanja, postavljena je i nova skulptura u Dugom Ratu. Radi se o skulpturi Poljičanke sa soparnikom, djelo mladog umjetnika, kipara Tea Baučića. Večer soparnika u Dugom Ratu pohodili su mnogi, pa i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Dio prekrasne atmosfere iz Dugog Rata pogledajte u priloženoj fotogaleriji.