Facebook korisnicima prešutio ogroman sigurnosni propust u aplikaciji WhatsApp?

Da problem postoji priznali su potiho, objavivši informacije o ranjivosti na svojim stranicama za developere


U javnost je dospjelo nekoliko izvještaja sigurnosnih stručnjaka u kojima se upozorava kako se WhatsApp nalazi pod napadom hakera, a sredstvo napada je video sa zloćudnim kodom. Sve što im treba je broj telefona koji koristi WhatsApp.


Kad god se otkrije nekakav sigurnosni propust u aplikaciji koju koriste milijuni diljem svijeta, tvrtkama koje su napravile te aplikacije u najboljem je interesu da taj propust što prije riješe. Obično se oglase službenim priopćenjem u kojem savjetuju korisnicima što napraviti.

No, ne i Facebook, piše Zimo.

U njihovoj popularnoj aplikaciji za direktno dopisivanje, WhatsApp, otkriven je sigurnosni propust koji ugrožava sve – i korisnike Androida i one na iOS-u, pa čak i one na Windows Phoneu (ako takvih još ima).

Naime, u javnost je dospjelo nekoliko izvještaja sigurnosnih stručnjaka u kojima se upozorava kako se WhatsApp nalazi pod napadom hakera, a sredstvo napada je video sa zloćudnim kodom. Sve što im treba je broj telefona koji koristi WhatsApp.

Prema njihovom izvještaju, hakeri mogu poslati MP4 datoteku sa zlonamjernim kodom korisniku WhatsAppa i onog trenutka kad ga korisnik pokrene, kreće i instalacija zlonamjernog koda. To hakerima omogućava udaljeno upravljanje uređajem, instalaciju malwarea, ali i mogućnost prisluškivanja korisnika.

Iako su ugroženi gotovo svi korisnici WhatsAppa, iz Facebooka službeno nisu rekli ni riječi. No, da problem postoji priznali su potiho, objavivši informacije o ranjivosti na svojim stranicama za developere.

Najranjivije su ranije verzije WhatsAppa za privatne korisnike (prije 2.19.274 za Android, 2.19.100 za iOS i 2.25.3 za Enterprise Client), ali i verzije za poslovne korisnike.

Facebook nije objavio službeni savjet što napraviti, ali sigurnosni stručnjaci ističu kako bi korisnici trebali provjeriti koju verziju WhatsAppa koriste i ažurirati je na najnoviju verziju.

Kako bi provjerili koju verziju WhatsAppa koriste, korisnici bi trebali pokrenuti aplikaciju na svom uređaju, ući u Opcije (Settings) koje se nalaze u desnom gornjem kutu, tamo odabrati Pomoć (Help) i potom Informacije o aplikaciji (App info), navodi Zimo.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime