Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Evo na koji način pripremiti piletinu da ispadne kao iz vrhunskog restorana

Bivša radnica restorana otkrila je jednostavan način pripreme piletine koji je naučila od vrhunskih šefova kuhinje – metodu koja jamči da će meso biti sočno, mekano i savršenog okusa
D.D. / Foto: Pixabay26. listopada 2025. 19:29
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

Za mnoge ljude piletina je nezaobilazan dio prehrane i osnovni sastojak brojnih jela. Njezina svestranost i jednostavna priprema učinile su je popularnom u gotovo svim svjetskim kuhinjama, prenosi N1.

Nicola McLaughlin, kulinarska urednica portala AllRecipes, podijelila je savjete i trikove koje je naučila dok je radila u restoranu rame uz rame s profesionalnim kuharima, i to u detaljnom videu na YouTube kanalu.

Govoreći o tome kako da piletina ispadne „savršena“, Nicola je objasnila:

„Moj omiljeni način pripreme pilećih fileta zovem restoranski način, jer sam tako naučila kuhati dok sam radila u restoranu. Mislim da šefovi koriste upravo ovu metodu jer je pametna, brza i uvijek daje izvrsne rezultate.“

Restoranski način pripreme piletine

Na lim za pečenje stavila je sirove pileće filete, zatim ih posula češnjakom u prahu i prahom od luka. Dodala je i sol i papar, objašnjavajući da najprije začini gornju stranu mesa, a drugu tek kad ga stavi u tavu.

Otkrila je i da se piletina najprije zapeče na štednjaku, a zatim se pečenje dovrši u pećnici zagrijanoj na 195 stupnjeva.

„Prvi korak prema dobivanju bogatog okusa kod običnih pilećih fileta bez kože i kostiju jest postizanje karamelizacije – jer boja znači okus“, objasnila je Nicola.

U vruću tavu ulila je malo maslinovog ulja, pa stavila filete začinjenom stranom prema dolje.

„Pustit ću ih da se peku dok se sami ne odvoje od dna tave. Dok se donja strana peče, začinit ću i drugu. Nema potrebe žuriti. Meso će samo pokazati kada je spremno – ako se lijepi, prerano je. Kad vidite da se rubovi počinju zapeći, to je znak da je vrijeme za okretanje.“

Kada se meso više ne lijepi za tavu, spremno je za okretanje.

Tajna je u „zlatnom soku“

Na dnu tave ostat će sloj začina i sokova od piletine, koji se koriste za pripremu sosa punog okusa. Da bi se formirao taj „zlatni sok“, Nicola dodaje malo vode, pileće juhe ili bijelog vina, nakon čega se tava skida s vatre i stavlja u pećnicu.

„Vlaga pomaže da se piletina ravnomjernije ispeče i zadrži sočnost, umjesto da izvana izgori, a iznutra ostane sirova. To je česta pogreška u pripremi piletine – izvana je prepečena, a iznutra nedovoljno pečena. Ova tehnika je svojevrsno osiguranje da se to ne dogodi“, objašnjava ona.

Ovisno o debljini mesa, piletinu je dovoljno peći u pećnici 15 do 20 minuta, a zatim je ostaviti da „odmori“ još pet do deset minuta.

„Već sada se vidi zlatni sok na dnu tave – to je prirodni sok iz mesa pomiješan s malo vina. Upravo to čini piletinu tako ukusnom i savršeno mekanom“, zaključila je Nicola.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
15
Haha
2
Nice
11
What?
5
Laž
5
Sad
17
Mad
12
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
ŽOK Ribola Kaštela uvjerljivo 3:0 protiv Velog Vrha
3
min
ŽOK Ribola Kaštela uvjerljivo 3:0 protiv Velog Vrha
TRAGEDIJA NA JADRANSKOJ MAGISTRALI Poginuo pješak, motociklist završio u bolnici
17
min
TRAGEDIJA NA JADRANSKOJ MAGISTRALI Poginuo pješak, motociklist završio u bolnici
Hajduk gradi budućnost: Dogovoren transfer mladog reprezentativca?
24
min
Hajduk gradi budućnost: Dogovoren transfer mladog reprezentativca?
NOVA WHATSAPP PRIJEVARA Poruka "Jesi li to ti?" skriva opasnu zamku
38
min
NOVA WHATSAPP PRIJEVARA Poruka "Jesi li to ti?" skriva opasnu zamku
Dražen skinuo cipele u kafiću, gosti zbog smrada pobjegli iz lokala
49
min
Dražen skinuo cipele u kafiću, gosti zbog smrada pobjegli iz lokala
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Tajnik Torcide: "Zahtijevamo da puste našu braću"
    Tajnik Torcide: "Zahtijevamo da puste našu braću"
    8. studenoga 2025. 11:59
  • Splitska "vampirica" izvela performans u Marmontovoj za vrijeme Torcidinog prosvjeda
    Splitska "vampirica" izvela performans u Marmontovoj za vrijeme Torcidinog prosvjeda
    8. studenoga 2025. 16:05
  • Profesorica dala otkaz u Njemačkoj i preselila se u Split kako bi slikala: „Nigdje na svijetu nije kao ovdje. Gdje to još postoji?“
    Profesorica dala otkaz u Njemačkoj i preselila se u Split kako bi slikala: „Nigdje na svijetu nije kao ovdje. Gdje to još postoji?“
    8. studenoga 2025. 16:19
  • VIDEO Riva se popunjava, Torcida stigla na prosvjed
    VIDEO Riva se popunjava, Torcida stigla na prosvjed
    8. studenoga 2025. 10:54
  • Uoči prosvjeda na Rivi: Bijela boja na balkonu poznate splitske političarke
    Uoči prosvjeda na Rivi: Bijela boja na balkonu poznate splitske političarke
    8. studenoga 2025. 10:49
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.