Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Evo kako izbjeći greške u pripremi fritula

Vrijeme je za fritule
D.D. / Foto: Dalmacija Danas22. studenoga 2024. 15:56
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Fritule se pripremaju u svim krajevima Hrvatske, iako su tradicionalan desert karakterističan za Dalmaciju, Istru i Kvarner, posebno za vrijeme blagdana i karnevala. Postoje mnoge varijacije fritula, ovisno o regiji ili obiteljskom receptu.

Dužinom naše obale i otoka se, recimo, često koriste dodaci poput grožđica, korice naranče ili limuna, cimet ili anis. U Istri su poznate pod raznim imenima poput blenci, blinci, frite, friti, fritole ili frituli. U Dalmaciji se jednostavno nazivaju - fritule, no u nekim se dijelovima koriste i drugi nazivi poput pršurate ili uštipci. Fritule imaju svoje ekvivalente i u drugim zemljama, što ne čudi jer pržena tijesta su prisutna u gotovo svim svjetskim kuhinjama, piše Index.

Inačice fritula u drugim zemljama

U Italiji su tako poznate kao zeppole ili fritole, a pripremaju se od tijesta s dodatkom grožđica, limunove korice, a obogaćuju se rakijom ili vinom. Ove talijanske poslastice amerikanci često nazivaju "mini krafnama". U Španjolskoj i Kolumbiji poznate su pod imenom buñuelos, male pržene kuglice tijesta koje mogu biti slatke ili slane. Kao slatke obično se poslužuju s medom, šećerom ili sirupom, a u nekim regijama se pune kremom. U Kolumbiji ih povezuju s Božićem i blagdanima.

Francuski beignets su vrlo slični fritulama, iako se radi o mekšem tijestu punjenom kremom, voćem ili čokoladom. Najčešće su četvrtastog oblika, a posebno su popularni u New Orleansu u SAD-u, gdje se posipaju obiljem šećera.

U Njemačkoj su to Mutzenmandeln, male pržene poslastice trokutastog oblika, s aromom limuna ili badema koje se najviše pripremaju tijekom karnevala. U Turskoj imaju lokme, kuglice tijesta vrlo slične fritulama koje se prže u ulju i prelijevaju sirupom ili medom.

Nekoliko savjeta za savršene fritule

Za fritule se kaže kako trebaju biti hrskave izvana, sočne iznutra te ne previše masne. Važno je pržiti ih u vrelom ulju jer ako se stave u nedovoljno zagrijano, one će nepotrebno upiti veću količinu ulja dok se ne napravi korica. Isto tako, fritule ne smiju biti prevelike jer će se u vrelom ulju brzo napraviti korica, a iznutra će ostati sirove.

Važno je i staviti dovoljno praška za pecivo kako bi se dovoljno napuhnule tijekom pečenja. Za postizanje pravilnog oblika, žličicu kojom ih vadite uranjajte u ulje iz zdjelice. Dok se peku, ne stavljajte previše fritula u ulje jer mu se tako smanjuje temperatura, što rezultira masnim i gumenim fritulama. Šećerom ih posipajte tik prije konzumiranja, isto vrijedi i za preljeve, kako ne bi izgubile hrskavost.

Potrebni sastojci

U nastavku vam donosimo recept za fritule s dodatkom ribane jabuke. Evo što će vam sve biti potrebno:

  • jaja
    limunova korica, limunov sok
    ekstrakt vanilije
    omekšali maslac
    glatko brašno
    cimet
    naribana jabuka
    šećer
    mlijeko
    rum
    prašak za pecivo
    ulje za prženje
    šećer u prahu

Kako se pripremaju

Krenite s pripremom jabuka, očistite ih i naribajte pa prelijte sokom od limuna. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, a žumanjcima dodajte trećinu šećera i ekstrakt vanilije. Istucite pjenjačom pa umiješajte maslac. Dodajte mlijeko, rum i naribanu koricu limuna. Prosijte brašno i prašak za pecivo pa dodajte naribane jabuke i lagano promiješajte.

Mikserom istucite bjelanjke u snijeg pa im dodajte preostali šećer. Snijeg od bjelanjaka postepeno dodajte u smjesu pa ostavite da kratko odstoji. U većem loncu zagrijte ulje, a s pomoću žličice oblikujte fritule. Pržite ih do zlatno smeđe boje. Gotove fritule vadite na papirnati ručnik, a prije konzumacije posujte ih šećerom u prahu.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
6
Haha
1
Nice
1
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
3
min
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
13
min
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
24
min
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
Dolazak Svetog Nikole u Kaštel Sućurac uz obilje pjesme, veselja i dobre hrane
32
min
Dolazak Svetog Nikole u Kaštel Sućurac uz obilje pjesme, veselja i dobre hrane
Puljak organizira predavanje o umjetnoj inteligenciji: "Hoćemo li uskoro stvoriti superinteligenciju?"
38
min
Puljak organizira predavanje o umjetnoj inteligenciji: "Hoćemo li uskoro stvoriti superinteligenciju?"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.