Podijelite

Prošlog tjedna preko svojih Facebook stranica Zaklada za zaštitu životinja iz Splita alarmirala je javnost zbog dva psa koja su završila na dnu jame na području Zmijavaca.

Brojne životinje bile su bačene baš u tu jamu, a priča o njima se proširila cijelom zemljom. Gorski spašavatelji kazali su da su u jami uvjeti za ljudsko zdravlje toliko opasni, da na tu intervenciju ne mogu izaći. Pozivu splitske Zaklade za zaštitu životinja odazvali su se iz Speleološke udruge Špiljar koji su tri dana nakon objavljenog poziva spasili nesretnog psa iz jame.

VEZANI ČLANCI:

– HGSS reagirao na natpise u medijima: “Uvijek idemo do krajnjih granica mogućnosti, no jama u kojoj je pas je preopasna”
– SPELEOLOZI SPASILI PSE IZ JAME KOD ZMIJAVACA “Jedan pas je toliko dugo bio u jami da ne vidi, a ljudi su od jame napravili mjesto horora”

Tijekom subote na već spomenutoj Facebook stranici Zaklade za zaštitu životinja objavljene su nove informacije o psima koji su izvučeni iz jame. Kako danas izgledaju psi spašeni iz jame i kako im možete pomoći pročitajte u nastavku. Njihovu poruku prenosimo u cijelosti:

Nakon akcije izvlačenja iz jame, za njih iznimno traumatičnog iskustva, psi su odvezeni u NO KILL sklonište Animalis Centrum gdje im je osigurana posebna prostorija za izolaciju i oporavak. Nakon što su prespavali noć da popusti djelovanje sedativa i da se oporave od inicijalnog šoka obavljen je detaljni klinički pregled od strane veterinara.

Zmijo, mužjak s plavim očima dulje je proveo u jami i samim time je u težem zdravstvenom stanju. Urezane rane od lanca na vratu smo tretirali i u fazi su zarastanja. Malenome je dijagnosticirana ingvinalna hernija( laički- kila u predjelu prepone) te će uskoro biti podvrgnut operaciji u sklopu koje će se obaviti i kastracija. Preostale su još krvne pretrage o čijim rezultatima ćemo vas obavijestiti.

Ovčarka Zoe u dobrom je stanju, veoma je draga i umiljata, čuvala je svog prijatelja Zmiju i pomogla mu da preživi grijući ga svojim tijelom. Ima upaljene sluznice, a krvna pretraga reći će nam detaljnije. I Zoe će biti sterilizirana čim to bude moguće.

Važno je reći da su ova dva psa dobri, umiljati i svjesni situacije iz koje su se izvukli. Jedu posebnu hranu, primaju infuziju, antibiotsku terapiju i vitamine.

Svi koji žele sudjelovati i pomoći nam u pokrivanju troškova tretmana oporavka, liječenja i operacija ovih mališana, bit ćemo im veoma zahvalni.
Također, želimo reći da ćemo pola iznosa od svih donacija proslijediti udruzi Špiljar kojoj želimo zahvaliti na ovoj junačkoj akciji koja je trajala dva dana i u kojoj su se neustrašivo spustili u zagađenu i opasnu jamu ne dvojeći niti sekunde, a sve kako bi izvukli ovo dvoje i pružili nam priliku da ih oporavimo i pronađemo im domove kakave zaslužuju. @tonćirađa @borisgavrić

Donacije možete uplatiti s oznakom PSI IZ ZMIJAVACA, na račun Zaklade u Otp banci,
IBAN: HR9324070001100371229 SWIFT: OTPVHR2X ili
paypal račun: zakladazazastituzivotinja@gmail.com .

Želimo još jednom spomenuti da nam se svi koji znaju nešto o vlasnicima ovih pasa mogu javiti te će dobiti nagradu ukoliko dođemo do njih.

Hvala svima koji su pomogli i pratili ovu akciju, hvala i onima koji će donirati, zajedno ćemo pomoći ovim psima da se oporave i dobiju sretan život pun ljubavi.

P.S. Na kraju možete vidjeti fotografije iz strašne jame koje je napravio gospodin Rađa.Podijelite