Projekt “Klaritac kulture SU-OL-TA” započeo je u listopadu 2018. Godine. Cilj mu je uspostaviti model sudioničkog upravljanja odnosno sklopiti civilno javno partnerstvo između Općine Šolta i otočkih udruga u kulturi, a sve u svrhu kvalitetnijeg upravljanja kulturnim programom otoka.

No, ne radi se ovdje samo o upravljanju kulturnim programom, kojim trenutno upravljaju tijela pod upravom Općine Šolta, odnosno Kulturno-informativni centar i Turistička zajednica općine Šolta; ovdje se radi i o upravljanju kulturnim prostorom koji udruge trenutno koriste na zahtjev, bez modela upravljanja.

Dom kulture u Grohotama bivši je Zadružni dom koji je Općina Šolta dobila na trajno upravljanje. U sklopu projekta ‘’Klaritac kulture SU-OL-TA’’, čiji je nositelj Šoltanski glazbeni zbor Olinta, pokušat će se uspostaviti model civilno javnog partnerstva, u kojem će Općina Šolta upravljati Domom kulture u suradnji sa svim ostalim udrugama u kulturi. Koji će se model sudioničkog upravljanja odabrati? Hoće li to biti osnivanje vijeća čiji će članovi biti pripadnici i javnog i civilnog sektora ili pak neki drugi model sudioničkog upravljanja – vidjet ćemo u listopadu ove godine.

Projekt u vrijednosti 666.115,83 kuna sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, a svu odgovornost i sadržaj o provedbi projekta isključiva je odgovornost Šoltanskog glazbenog zbora Olinta.

Uz nositelja projekta, Šoltanski glazbeni zbor Olinta, partneri na projektu su Kulturno umjetničko društvo Šolta, Amatersko kazalište Sulet, Pokret Otoka i Općina Šolta.

Dosadašnje aktivnosti i što nas čeka u drugoj polovici provedbe projekta?

Postupak donošenja zajedničke odluke ulaskom u mjesec svibanj prešao je polovicu svog puta.

Kako bi se izabrao najbolji model sudioničkog upravljanja i kako bi svi partneri i lokalni dionici bili uključeni i educirani o samom procesu, dosad je održano devet edukacija na temu sudioničkog upravljanja i javno civilnog partnerstva, komunikacija, medija, strateškog planiranja, mogućnosti financiranja i sl.

Usporedno su se održavali sastanci partnera, sastanci lokalnih dionika i sastanci pripreme prijedloga modela sudioničkog upravljanja, a isti će se održavati i do kraja trajanja projekta.

Edukacije će u ljetnim mjesecima zamijeniti javne tribine. Održat će se pet javnih tribina na temu kulture u kojima će sudjelovati stručnjaci s područja kulture iz cijele Splitsko Dalmatinske županije i šire, a da bi sve to bilo zanimljivije i zabavnije – Kino Mediteran od početka godine pa sve do kraja projekta održava kino projekcije za djecu i odrasle.

18. svibnja održava se prva javna tribina u kulturi pod nazivom ‘’Kultura jučer, danas, sutra’’

Prva u nizu od pet javnih tribina u kulturi održat će se 18. Svibnja u Grohotama, u Dvoru Bratske kuće s početkom u 18 sati.

Gosti na javnoj tribini su Katarina Duplančić iz Platforme Doma mladih u Splitu, Ivana Bošković-Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu Bol te komediograf Matko Elezović iz ‘’Tvornice Smijeha’’ i njegov sin Matko Elezović jr., glumac u glumačkoj skupini ‘’Kuća Smija’’ u Splitu. Javnu tribinu moderirat će članica projektnog tima Paula Bolfan iz Udruge Pokret Otoka.

Manifestacija u okviru Međunarodnog dana muzeja 2019.

Istog će dana Kulturno informativni centar otoka Šolte u sklopu Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja u Galeriji Bratske kuće otvoriti vrata izložbe grafičke zbirke Branka Pejnovića pod nazivom ‘’Slikom i stihom – Vesna Parun’’.

Na izložbi će biti izloženi stihovi, slike i fotografije Vesne Parun, koja je posljednje dane svog života provodila baš na otoku Šolti.

Više o izložbi pronađite ovdje, a sve o projektu Klaritac kulture “SU-OL-TA” pronađite na web stranici projekta ili na Facebook stranici projekta.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime