Europska komisija: Pošta vam neće smjeti naplaćivati dostavu malih paketa

Naplaćivanje uručivanja malih paketa bit će prijavljeno Europskoj komisiji

Europski parlament danas je velikom većinom glasova zastupnika usvojio prijedlog Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uslugama prekogranične dostave paketa koja bi trebala pridonijeti većoj transparentnosti i smanjiti troškove dostave za potrošače na tržištu Europske unije, piše Index.hr.


Nova pravila zahtijevaju od prekograničnih prijevoznika paketa da svoje cijene dostave nacionalnim vlastima i Europskoj komisiji, koja će ih objaviti na određenoj internetskoj stranici, kako bi potrošači i tvrtke lakše mogli uspoređivati cijene isporuka u drugu ili iz druge države članice EU-a i tako smanjiti neopravdane razlike.

Javna konzultacija Komisije iz 2015. godine pokazala je da je više od dvije trećine potrošača odustalo od kupnje putem interneta jer su mislili da su troškovi isporuke previsoki, a tvrtke su se složile s tim mišljenjem, podsjeća Europski parlament.

Hrvatska zastupnica u izjavi za Hinu je podsjetila da je neuređenost tog tržišta dovodila do “nelogičnosti na terenu koje su najviše osjetili građani poput naše”.

– Imali smo primjere da je dostava u jednom smjeru koštala, primjerice, 5 eura a u suprotnom dva ili tri puta više, a kada je paket išao prekogranično postojale su znatne razlike u cijeni iako je kilometraža čak i manja – rekla je.

– Mi granice zapravo nemamo na jedinstvenom tržištu tako da ta situacija nema nikakve logike. Tražili smo da se uvede veća transparentnost u poslovanju. Do sada su ‘veliki igrači’ na tržištu vrlo često diktirali uvjete i na neki način kroz princip ucjene ‘uzmi ili ostavi’ pregovarali s manjima. Sada se daje mogućnost regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u, da Komisiji prijavi ako uoči neku nelogičnost”, objasnila je Borzan.– Obzirom da je dostava jedna od bitnih elementa pri kupovini, ta je nesigurnost kupca često odvraćala i mislim da će ove promjene potaknuti kupce da kupuje, a trgovcima olakšati plasman njihovih proizvoda – rekla je Borzan za Hinu i najavila da bi se nova regulativa trebala primijenjivati od jeseni.

Borzan ističe kako će slučajevi poput onih gdje Hrvatska pošta naplaćuje uručivanje malih paketa 4,5 kune biti prijavljeni Europskoj komisiji, od koje je već dobila potvrdu da “takva praksa ne postoji nigdje u EU”, piše Index.hr.Europski parlament s Europskim vijećem i Europskom komisijom u prosincu je postigao dogovor o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa koja bi trebala pridonijeti većoj transparentnosti na tržištu i smanjiti troškove dostave, a rasprava i glasanje na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu posljednja su faza u procesu uvođenja te uredbe.

Pregovaračica Europskog parlamenta i izvjestiteljica iz nadležnog Odbor za promet i turizam bila je Britanka Lucy Anderson (S&D), dok je hrvatska zastupnica Biljana Borzan (SDP/S&D) u pripremi uredbe sudjelovala ispred Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Online kupovina je sektor koji raste, na godišnjoj razini vrijedi oko 400 milijardi EUR. Prema istraživanjima Europske komisije, povećanje on-line trgovine s trenutačnih 5% na 15% bi značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7%. Preduvjet za povećanje online trgovine je jeftinija dostava paketa u EU jer su kupci upravo dostavu ocijenili jednim od najvećih razloga zašto ne kupuju.

Internetska trgovina je sve popularnija i u Hrvatskoj, gdje već oko 30% ljudi kupuje preko interneta.

– Ova nova pravila važan su element Komisijine strategije Jedinstvenog digitalnog tržišta u području podrške e-trgovini kao dijela suvremene i socijalne Europe – ističe izvjestiteljica parlamenta Lucy Anderson. Zajedno s mjerama za zaustavljanje geografskog blokiranja kod nekih usluga, radi se o pravilima koja će poboljšati prava online kupaca, piše Index.hr.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0