Epidemiologinja: “Manji je broj protivnika cijepljenja, puno više je ovih prestrašenih – i zato im sve treba dobro objasniti”

"Problem dostupnosti jako različitih informacija zbunjuje građane - ne znaju što je točno, a što nije. Važno je da gledaju informacije iz provjerenih izvora"


U današnjoj epizodi HRT-ove emisije U mreži prvog govori se o situaciji u vezi koronavirusa te novim sojevima i procijepljenosti.


Novi sojevi koronavirusa prijete, a nove doze cjepiva ne stižu planiranom dinamikom. Kakva je procijepljenost u našoj zemlji? Kakve su kliničke slike covid pacijenata u drugom valu pandemije? Zašto je kod nekih oporavak dug i kompliciran?

U emisiji gostuju Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a, i Tihomir Vinković, dopisnik HRT-a iz Bruxellesa.

“Jučer smo dobili potvrdu od AstraZenece da bismo prve količine cjepiva trebali dobiti tijekom idućeg tjedna, najvjerojatnije 9. veljače”, rekla je Petrović i dodala kako u ovom trenutku praktički samo docjepljujemo.

Što se tiče Moderne i Pfizera – oni također dolaze idući tjedan. Petrović kaže da će Pfizer u ožujku doći u većim količinama.Barušić je govorio o situaciji u Klinici.

“Općenito je situacija povoljnija, pogotovo tijekom studenog i prosinca prošle godine. Što se tiče cijepljenja, mi smo u završnoj fazi drugog primanja cjepiva”, rekao je i dodao kako je prema jutrošnjem izvješću u Klinici 56 pacijenata. “Ako to usporedimo s prijašnjih 110-120 bolesnika, onda to dovoljno govori samo po sebi. Osjećamo pozitivan trend zadnjih tjedana, bit ćemo sretni ako se taj trend nastavi. Moramo se i dalje držati epidemioloških mjera i da se plan cijepljenja vrati na svoj put.Radnici Klinike trpe veliki pritisak. “Ako pogledamo situaciju od početka gdje se puno toga nije znalo, prilagodbe… Sad je lakše. Iako radnici mogu nekako predahnuti, svima je u podsvijesti da je to daleko od rješenja problema. Svi ipak očekujemo da će taj trend potrajati i cijepljenje je nešto što bi nam uvelike moglo pomoći”, zaključio je Barušić.

Rusko cjepivo?

Vinković je govorio o budućnosti cjepiva u Europskoj uniji. “Prema informacijama koje su dostupne, još 20. siječnja je zatražena autorizacija. Doduše, te informacije su stigle preko ruskih medija. Autorizaciju bi trebala dati EMA – jedna za upotrebu, a jedna za izlazak na tržište”, rekao je Vinković.

“Možda ohrabrujuće vijesti su da su neke druge tvornice ponudile da će proizvoditi cjepiva koja su već licencirana. O kojim količinama se radi, to se ne zna – pojedine države odlučuju o njima. Što će biti dalje to ćemo vidjeti”, kaže.

“Prvo treba cijepiti zdravstvene radnike, zatim osobe starije dobi. Međutim, pojavila se informacija da bi se moglo početi cijepiti mlade zbog toga što nesvjesno mogu prenositi virus”, rekao je Vinković.

Cijepljenje mlađih od 18 moglo bi biti upitno jer cjepiva nisu testirana na mlađima od 18.

“Mi u ovom trenutku nismo razmišljali da bi fokus cijepljenja mogli prebaciti na mlađe skupine. Nemamo konkretne podatke koliko ono utječe i na transmisiju, znamo da štiti osobu koja se cijepi. Ideja cijepljenja mladih je da bi se utjecalo na smanjenje transmisije. Za očekivati je da smanjuje transmisiju, ali nemamo konkretne podatke”, rekla je Petrović.

Klinička slika

Barušić je govorio o kliničkoj slici kod zaraženih koronavirusom. “Klinička slika kod odraslih je puno teža kod odraslih nego kod djece. Što se tiče komplikacija, to su simptomi različitog raspona svoje kliničke prezentacije, kako kod odraslih, tako i kod djece. Veći broj težih komplikacija bilježimo kod djece, osobito u zadnje vrijeme”, rekao je Barušić.

Komentirao je i slučaj dječaka koji je prošlog mjeseca preminuo nakon zaraze. “Već od ožujka prošle godine bilježimo slučajeve multi inflamatornog sindroma. Smrtnost je prema literaturi 1,5%. Nažalost smo i mi imali jedan nesretni ishod”, rekao je.

Zainteresiranost zdravstvenih radnika za cijepljenje

Barušić je komentirao jučer objavljeno istraživanje u kojem je velik broj zdravstvenih radnika zainteresirano za cijepljenje – radi se oko 70 posto zainteresiranih radnika. “Važnost cijepljenja je ogromna. Prvenstveno ako gledamo da nemamo lijeka. Po svim istraživanjima, cjepiva bi trebala biti uspješna. Što se tiče edukacija, treba raditi trajno na tome. Sve nepoznanice posebno objasniti. Što se tiče zdravstvenih djelatnika, oni su pokazali svoje pravo lice i uopće ne sumnjam u ovaj odaziv”, rekao je Barušić.

“Htjela bih istaknuti da problem dostupnosti jako različitih informacija zbunjuje građane – ne znaju što je točno, a što nije. Važno je da gledaju informacije iz provjerenih izvora. Manji je broj protivnika cijepljenja, puno više je ovih prestrašenih – i zato im sve treba dobro objasniti”, zaključila je Petrović.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime