Epidemiologinja HZJZ-a: “Nije trenutak za popuštanje mjera, isplati se malo žrtvovati”

Pem Novosel ističe da kod Covid-19 zaista nema pravila


“Elementarna katastrofa je stavila epidemiju u drugi plan, to je razumljivo, no epidemija je i dalje prisutna”, upozorila je epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel u HRT-ovoj emisiji Studio 4.


“Zadnjih dana imamo 15 posto zaraženih među testiranima, imali smo 30 posto, u najrizičnijim područjima i do 50 posto. Pada i broj umrlih, sve su to dobre vijesti, no brojke su i dalje vrlo visoke, pa trebamo biti na oprezu”, poručila je Novosel.

Smatra da je po brzini procjepljivanja Hrvatska među najboljima u Europi jer imamo odličnu mrežu javnozdravstvenih ustanova preko kojih je organizirana distribucija cjepiva. Počeli su se cijepiti liječnici obiteljske medicine, počinju se izražavati interesi građana, uskoro dolazi i razdoblje kada će se cijepiti i građani.

“Cijepljenje ide po planu”

Novosel kaže da u Hrvatskoj sve ide prema planu, količine koje su bile dogovorene isporučene su u dogovoreno vrijeme, isporučuje se na tjednoj bazi, sve prema unaprijed određenom planu. Što se tiče novih cjepiva, nada se da će se to i ubrzati.

“Očekujemo i Modernino cjepivo, tijekom veljače i ožujka sve će ići solidnom dinamikom. S jučerašnjem danom imamo preko 20 tisuća cijepljenih osoba, s tim smo i jako zadovoljni”, rekla je.

“Novi soj virusa se širi na britanskom području, dokazan je i u Austriji, Italiji, očekujemo da je vjerojatno prisutan i kod nas, no zasad nije identificiran u većem broju. On je dosta sličan, jedino što se brzo širi”, kaže Novosel.Napominje da osim patogenosti soja, mnogi drugi faktori utječu na zaražavanja – tu su obrambene snage svakog organizma, prisutnost drugih bolesti, količina virusa, dužina kontakta… Ipak, napominje da je različita slika ionako specifičnost ove bolesti pa je vrlo teško reći koje su karakteristike i kakva je klinička slika kod novog soja.

“Nije trenutak za popuštanje mjera”

“Primijetili smo da je izolacija jako bitna. Brza reakcija je ključna jer za zaražavanje ponekad je neophodno par minuta, ali ponekad i nekoliko dana, nema pravila. Kada osoba ima simptome bolesti, treba se javiti liječniku, testirati se i poduzeti što je neophodno, prije svega izolacija.”

Pem Novosel ističe da kod Covid-19 zaista nema pravila. Već na početku epidemije se vidjelo da tešku kliničku sliku razvijaju osobe s kroničnim bolestima, no kasnije se pojavilo sve više ljudi koji imaju vrlo ozbiljne komplikacije a da su bili dobrog zdravlja.

U nedjelju 10. siječnja ističu mjere koje su sada na snazi, većina europskih zemalja ih ima i dalje, neke su ih čak i postrožili. Pem Novosel smatra da još nije trenutak za popuštanje kod nas, koliko god nam nije lako tako živjeti i funkcionirati.

“Isplati se još malo žrtvovati se i pridržavati mjera jer donose rezultate”, poručila je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime