– Da je moguće 2.000 zaraženih dnevno – moguće je. S 500 smo došli na 1.000 tako da nije nemoguće da i 2.000 dostignemo, rekao je za središnji Dnevnik HTV-a epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade dr. sc. Branko Kolarić te dodao kako nas neodgovorno ponašanje dovodi do toga da nam zdravstveni sustav postane preopterećen, što ga, kako je kazao, jako zabrinjava.

– Mjere koje su na snazi – pitanje je hoće li dovoljno smanjiti broj novozaraženih, a kažem, ja sam zabrinut da zdravstveni sustav može brzo postati preopterećen, rekao je Kolarić.

U Hrvatskoj je danas 548 hospitaliziranih, u Sloveniji je gotovo popunjen njihov Sveučilišni klinički centar u Ljubljani. Češka pak ima dogovor s Njemačkom da bi mogla kod njih zbrinjavati pacijente.

– S ovako ubrzanim porastom sustav može biti brzo ugrožen, ponovio je Kolarić te dodao kako je s kolegama iz Češke redovito razgovarao.

– Popunjenost je kapaciteta bolničkih kreveta i to što vam zdravstveni djelatnici budu na bolovanju – puno liječnika, puno sestara je u Češkoj zaraženo pa onda ne mogu ni raditi. U tom smislu sam zabrinut, s obzirom na ovako veliko povećanje, da bi se nama moglo dogoditi nešto takvo, kazao je Kolarić.

Kolarić: Vjerujem da ćemo morati postrožiti mjere

Dodao je i kako se veći broj Covid pacijenata liječi pa onda, naravno, ima i nešto manje kapaciteta za ostale bolesti koje treba liječiti. Ovog trenutka, istaknuo je, ne treba opet aktivirati Arenu s dodatnim krevetima.

– Ali nije isključeno da neće trebati, i oni šatori ispred KB Dubrava i Arena. Za sada još ne, rekao je Kolarić.

S obzirom na to da je sve više zaraženog medicinskog osoblja, nameće se pitanje – tko će se skrbiti o pacijentima?

– Ljudi imamo toliko koliko imamo, i sigurno će i ministarstvo zdravstva i stožer preraspodijeliti ljudi, ali ne možemo izmisliti ljude kojih nema, rekao je dr. sc. Kolarić.

Na pitanje možemo li očekivati strože mjere u Hrvatskoj od ovih koje su trenutno, Kolarić je kazao kako takve odluke donosi stožer te da vjeruje da ćemo morati postrožiti mjere.

Cjepiva protiv gripe bi trebalo biti dovoljno – za ugroženu populaciju

U Hrvatskoj sutra počinje cijepljenje protiv gripe. Stiglo je oko 200.000 doza cjepiva, ukupno imamo za sada 460 tisuća, a još oko 100.000 doza bismo trebali dobiti.

– Trebalo bi biti dovoljno za ove koji su ugroženi, to su ovi stariji od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici, djelatnici u domovima za starije, korisnici domova za starije, zaključio je Kolarić.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime