Epidemija u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice zahvatila je skoro 180 pacijenata, ali i liječnika, sestara i terapeuta koji su o njima brinuli.

– To je počelo jako naglo. Mučnina i bolovi i grčevi u želucu, proljev, povraćanje. Nakon toga mi je bilo malo bolje, ali nisam imala nikakav apetiti. Nisam mogla jesti – kazala je Božena Batišta, terapeutkinja SB Krapinske Toplice za RTL.

Uzrok je norovirus, odnosno crijevna viroza. U petak su se pojavili prvi simptomi, a kroz vikend je broj oboljelih rapidno rastao.

– Uz mjere koje su poduzete u dogovoru s epidemiološkom službom, sanitarnom službom i timom za bolničke infekcije, broj se smanjuje, tako da je danas svega pet novih pacijenata – kazao je Ivica Ščurić, dr. med. Predsjednik Povjerenstva za kontrolu bolničkih infekcija.

Norovirus se širi jako brzo čak i zrakom, a uobičajeno je hranom i vodom. Ali u bolnici kažu – to ovdje nije bio slučaj.

– Ne, ne u našem slučaju to nije izvor zaraze. Tako da pretpostavljam da je do zaraze došlo kontaktom između osoba, rukama – kazao je Ščurić.

U bolnici su pojačali mjere higijene i izolirali zaražene pacijente. A neki od njih su se već vratili na terapiju, kao i osoblje na posao. Dan do dva traje inkubacija norovirusa, kaže epidemiologinja. Neke skupine trebaju posebno paziti da se ne zaraze.

– Neke od ugroženijih skupina su osobe starije od 65 godina, mala djeca, osobe koje su zbog neke druge bolesti već načetog imunološkog statusa- kazala je Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja, HZJZ.

Dvoje zaraženih norovirusom koji su bili u konataktu – već je početak epidemije. Najviše ih ima u vrtićima i staračkim domovima. Norovirus se javlja kroz cijelu godinu, a najviše zimi. Jedini lijek – dijeta, čaj i strpljenje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime