Udruženje obrtnika Kaštela uz pokroviteljstvo Grada Kaštela, TZ Grada Kaštela, Zeleno i modro d.o.o., Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, organiziralo je manifestaciju ENO GASTRO KAŠTELA 2025. godine. Ova jedinstvena gastronomska večer održala se sinoć na portu u Kaštel Starom.
I ove godine Kaštela su još jednom postala središte kulinarskih majstorija, a preko 20 udruženja iz gotovo svih krajeva Hrvatske ukrstilo je kuhače kako bi prezentirali delicije svoga kraja.
"Svi su zadovoljni i kažu kako je jako ukusno"
Na ovom tradicionalnom druženju obrtnika, koje je prilika za međusobnu izmjenu iskustava i upoznavanje obrtnika iz drugih krajeva Hrvatske, hrana se kuhala na licu mjesta, a našlo se za svako nepce po nešto: riba, kotlovina, čobanac, štrukle, hamburgeri, žabe te ostala autohtona jela iz svih krajeva Hrvatske, odnosno krajeva od kuda predstavnici dolaze. Neke ekipe su tu od samih početaka, kao ekipa iz Krapinskih Toplica koji su u Kaštelima već sedmu godinu, a njihov poznati burger koji spravljaju već treću godinu planuo je u rekordnom vremenu.
"To nam najbolje prolazi, svi su zadovoljni i kažu kako je jako ukusno. Miješamo junetinu i svinjetinu s dodatkom špeka i sira, a kod nas se to zove zagorska pljeskavica", kazali su nam.
S druge strane Imoćani su ponudili žabe, koje nisu domaće, kako pojašnjavaju ali je zato šalša domaća, i uvjerili smo se kako je dosta ljudi čekalo na tom štandu kako bi kušali imotske žabe koje su spravljene s mnogo ljubavi. Sinjani su ponudili sinjski uštipak.
Kaštelani su ponudili bakalar i komarču
"Uštipci uvijek idu uz pršut i sir, a mi se vodimo onom tradicijskom izrekom kad dite dođe iz škole i pita mater ima li salame, a ona odgovara ako nema načet ćemo pršut", kroz smijeh pojašnjavaju Sinjani.
Zagrepčani su pripremali hot dog, s kobasicama posebno napravljenim za tu priliku, a Vukovarci su kuhali čobanac kojeg su svi čekali da se skine s vatre. Kaštelani su ponudili bakalar i komarču, i kao pravi domaćini kažu kako su ponosni jer manifestacija iz godine u godinu raste te je sve više posjetitelja. U to smo se i sami uvjerili jer je staroseljski porat bilo prepun Kaštelana i njihovih gostiju koji su uživali u delicijama iz cijele Hrvatske, a većina se ljuljala u vrućim glazbenim ritmovima koje je izvodio Bravo band.