Vatreni su nakon četiri i pol godine zaigrali na Poljudu, a iz Splita će otići “bogatiji” za vrijedna tri boda protiv Mađarske. Tako su Vatreni na korak do plasmana na Europsko prvenstvo 2020. Susret 6. kola E skupine odigran je pred 33.000 gledatelja.

VEZANI SADRŽAJ:

Izbornik Zlatko Dalić dobio je ovacije punog Poljuda, a nakon utakmice nije krio zadovoljstvo.

– Najprije čestitke igračima na sjajnoj utakmici i velika tri boda, ali i navijačima. Mislim da se u povijesti Hrvatske nije igralo u ovakvom ambijentu. Ipak se može bez pirotehnike i ružnih povika. Split, Dalmacija, Hrvatska hvala na ovakvom ambijentu. Ovo je veličanstven događaj i ovo je za nas dokaz da samo zajedno možemo nešto napraviti, da nogomet čini čuda. Igrači su bili veličanstveni.

Trenera su upitali zašto je Perišić pucao penal lijevom nogom.

– Kad smo jučer pričali o Poljudu i mojoj prošlosti rekao sam da je tu uvijek atmosfera sjajna. Ivan je pucao penal lijevom nogom. Htio je dati gol u Splitu, Luka mu je dao priliku, no gol nije dao. Je li to zbog lijeve noge, ne znam.

Kada ste riješili dilemu oko sastava, je li presudilo to da igraju momci s iskustvom?

– Rekao sam da sa stožerom napravim sve da pobijedimo. Neke se stvari znaju u reprezentaciji, nije situacija istovjetna kao u klubu. Mislim da je dobro da su Rebić i Rakitić odigrali, pogodili smo. Neki su svojom formom zaslužili da igraju, no reprezentacija je specifična.

Što napraviti da se u Cardiffu ne ponovi Azerbajdžan?

– Nije dobro da se utakmica igra u tri dana. Kako onda igrači neće imati ozljede? Pokušat ćemo ekipu malo drugačije posložiti, imamo šansu već u sljedećoj utakmici osigurati europsko prvenstvo.

Rezultat Slovačka – Wales Hrvatskoj ide na ruku…

– Ne znam koliko nam to olakšava, moramo doći do 15 bodova, što sam rekao u početku. Pobjeda u Cardiffu nam sigurno osigurava Europsko prvenstvo. Idemo na pobjedu u Cardiffu.

Hrvatska dolazi u Split svake 4 godine. Možemo li čuti od vas obećanje da to opet neće biti 4 godine?

– Nikom nije na ponos da Hrvatska nije bila tu. Što, kako, ja u to ne ulazim. Vidjeli smo i danas koliko Split i Dalmacija žele reprezentaciju. Hrvatska u Splitu, Hrvatska na Europskom prvenstvu. To su bila moja dva cilja. Jedan je ostvaren, drugi bi mogao biti već za nekoliko dana.

Čini se da je Petković postao novi jaki napadač.

– Hrvatska je dobila jednog kompletnog igrača u Petkoviću. Ako ovako nastavi raditi i u Dinamu, onda će biti velik igrač. Samo da ga ne prebaci. Bit će od velike koristi i Dinamu i reprezentaciji. Mislim da je Luka bolje slavio gol nego na Svjetskom prvenstvu. Puno mu je to značilo, a svima nam je bilo fenomenalno. Trebalo je ostati normalan uz ovakav ambijent.

Radili smo izmjene igrača, čuvali smo loptu kasnije, a time i rezultat. Šteta da nije pao još jedan gol, no mislim da smo ostavili snage i energije za Wales.

Je li u podsvijesti razmišljate prema naprijed i smatrate li da bi Hrvatska eventualno na EP mogla ostvariti uspjeh kao u Rusiji?

– Prvo treba doći do EP, a mislim da trebamo naći nekoliko mlađih igrača, ali i zadržati “senatore” da budu to. Ne bih htio išta preskakati, prvi je cilj plasirati se na Europsko prvenstvo. Ako se kvalificiramo imat ćemo 7 mjeseci za razvoj momčadi, vjerujem u ovaj tim.

Dalić je na kraju rekao da želi da se potraga održi do kraja i da se kapetan Dino vrati kući.