Kad već zima nije pokazala svoje zube, hladnoća nas je pogodila prvih dana proljeća. Vjerovali ili ne, na današnji dan, 23. ožujka, Split i velik dio Dalmacije imali su najhladniji dan dosadašnjeg tijeka godine. Malo je godina, ako ih ima uopće, da se najhladniji dan prvog dijela godine zabilježi u proljeću, umjesto u zimi!

Snijeg u Slavoniji. Foto: Ivan Baboselac

Iako je ponedjeljak u većini predjela bio sunčan, na južnom Jadranu popodne je bilo pretežno oblačno, povremeno uz padanje snijega. Snijeg je kasno poslijepodne počeo padati u samom Dubrovniku, a snijeg se navečer počeo zadržavati u nekim dijelovima okolice grada. U Dubrovniku (Petka) se u 19 sati mjerio tek 1 stupanj iznad nule!

U Splitu (Marjan, DHMZ) je u isto vrijeme izmjereno 2,6°C, što je najniža vrijednost temperature zraka izmjerena ove godine. Danas u Splitu temperatura zraka nije prelazila 6°C, pa je i po tome zabilježen najhladniji dan dosadašnjeg tijeka godine. Najjači udari bure u Splitu prelazili su 100 km/h, pa je osjet hladnoće bio ispod nule!

Očekivano, najhladnije je u najvišim planinama. Na Svetom Juri na Biokovu u 19 sati izmjereno je -11°C, a na Velikoj Duvjakuši (1730 mnv) na Dinari -12°C. Uz prosječnu brzinu vjetra od 12 m/s, osjet hladnoće na Dinari bio je -24°C!

Temperature zraka u 19 sati (Pljusak.com)

Utorak će biti još jedan vrlo hladan dan za dio godine. Osobito hladno bit će ujutro i navečer, a mraza će, osim u Zagori, biti ponegdje na obali i otocima. Najviše dnevne temperature zraka ipak bit će malo više u odnosu na ponedjeljak. Bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho. Ipak, osobito je u južnoj i dijelu srednje Dalmacije povremeno moguć slab snijeg, većinom u drugom dijelu dana. Puhat će umjerena do jaka bura, na sjevernom dijelu ujutro još s olujnim udarima.

Povratak uobičajenih temperatura zraka za dio godine možemo očekivati od četvrtka.

Foto: Daniel Pavlinović / CROMETEO
Foto: Daniel Pavlinović / CROMETEO
Foto: Daniel Pavlinović / CROMETEO


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime