Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

EGZOTIČNI NAPITAK Bračanin proizveo kavu s rogačem. Jeste li probali?

Spoj dvaju osebujnih okusa i ne morate u nju stavljati šećer
D.D. / Foto: Promo23. travnja 2023. 20:23
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Svima omiljeni napitak, bez koje se ne započinje dan - kava, podrijetlom iz etiopske povijesne pokrajine Kafa. Danas se uzgaja u više zemalja Amerike, Afrike i Azije. U Hrvatskoj se u prženu i mljevenu kavu preradi godišnje oko 12.000 tona sirove kave. No, nitko se do sada nije sjetio pomiješati kavu s - rogačem.
Rogač se spominje u bilješkama Grka Theophrastus, gdje piše da su njegovi suvremenici rogač nazivali 'egipatska smokva', Arapi su ga posadili u Sjevernoj Africi i Španjolskoj.

Rogač je, nažalost, u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, gdje jedino i uspijeva, pomalo zanemarena voćka. U povijesti i tradiciji na našim prostorima poznat je i kao 'Kruh svetog Ivana', jer se po predaji Ivan Krstitelj njom hranio dok je živio u divljini.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Ugljikohidrati čine 80% sastava rogača. Sadrži vitamine A, B2, B3 i D. Osim toga posjeduje i znatne količine kalcija, fosfora, kalija, magnezija. U manjim količinama sadrži željezo, mangan, barij i bakar. 100 grama praha rogača ima 228 kcal, te sadrži: 4,7 g proteina, 91,5 g ugljikohidrata, 0,67 g masti te čak 41 g vlakana.
Rogač smo do sada susretali mljeven za kolače, kao zamjenu za čokoladu u namazima, a mladi brački poduzetnik, Dario Koljatić, odlučio ga je spojiti upravo s kavom i osmisliti jedan potpuno novi, egzotični napitak.

Stvorio je Brač Coffee.

- Došao sam na ideju jer sam tražio sastojak da obogatim kavu ali ne umjetnim aromama koje se mogu kupiti i koje su već poznate. Htio sam nešto domaće, nešto što simbolizira moju Dalmaciju. Htio sam da to bude spoj tradicionalnog i internacionalnog.
Oni koji skuhaju njegovu kavu s rogačem u nju vjerojatno neće stavljati šećer, budući da je rogač prirodno slatkast i u gastronomiji je odavno poznat kao prirodni zaslađivač.

- Rogač za moju kavu dolazi sa Šipana. Provjereno, riječ je o najkvalitetnijem rogaču na tržištu. Tehnološki postupak odija se na način da se rogač najprije osuši, potom melje kao brašno, a u konačnici pomiješa s mljevenom kavom. Kava dobiva posebnu nit arome i specifičan okus jer je spoj dva karakterna okusa. S obzirom na okus i svojstva, sviđa se svim generacijama, pošto je rogač jako zdrav i ima jako kvalitetne nutritivne vrijednosti - pojašnjava Dario Koljatić.

Kava s rogačem ima rok trajanja od šest mjeseci, budući da je bez ikakvih konzervansa i aditiva.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
10
Haha
0
Nice
5
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Kardiolog: Lijekovi koji se svakodnevno koriste uopće nisu bezazleni
9
min
Kardiolog: Lijekovi koji se svakodnevno koriste uopće nisu bezazleni
Objavljeni redovi plovidbe za 2026.: Jadrolinija s novim konceptom međunarodnih linija
26
min
Objavljeni redovi plovidbe za 2026.: Jadrolinija s novim konceptom međunarodnih linija
Turistička zajednica grada Sinja osvojila “Zlatni suncokret” za pametnu ruralnu zajednicu
32
min
Turistička zajednica grada Sinja osvojila “Zlatni suncokret” za pametnu ruralnu zajednicu
Ekipu na duhovnoj obnovi u Zagrebu oduševio dolazak poznatog Hrvata
52
min
Ekipu na duhovnoj obnovi u Zagrebu oduševio dolazak poznatog Hrvata
Znamo gdje je i kada novi koncert Ane Uršule Najev
1
sat
Znamo gdje je i kada novi koncert Ane Uršule Najev
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Prilično snažan potres u Dalmaciji, osjetio se u dvije države: "Bome jako, al' srećom nije toliko dugo"
    Prilično snažan potres u Dalmaciji, osjetio se u dvije države: "Bome jako, al' srećom nije toliko dugo"
    17. prosinca 2025. 23:16
  • Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    18. prosinca 2025. 10:30
  • Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    18. prosinca 2025. 12:46
  • Preminuo otac Marija Pašalića
    Preminuo otac Marija Pašalića
    18. prosinca 2025. 12:19
  • Sportski Splite, pokrij se ušima: Znate li koji je trofejni splitski sport krenuo iz gostione "Kosovo"?
    Sportski Splite, pokrij se ušima: Znate li koji je trofejni splitski sport krenuo iz gostione "Kosovo"?
    18. prosinca 2025. 02:17
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.