Prije točno 80 godina osnovano je jedno od najaktivnijih i najuspješnijih dobrovoljnih vatrogasnih društava, jedino koje nosi sveto ime Dalmacije – DVD Dalmacija iz Dugog Rata.

Povodom okrugle obljetnice razgovarali smo s predsjednikom društva, Franom Marčićem.

– U svibnju ove godine bit će puno događaja s kojima planiramo dostojno obilježiti 80 godina postojanja našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva. Primjerice, planiramo veliku, centralnu večer, vatrogasni turnir, fire combat, veliku centralnu vježbu županije… Pet vikenda za redom bit će puno događanja.

Ovaj vikend smo interno proslavili obljetnicu s članovima. Društvo je osnovano 15. siječnja 1938. Osnivačka sjednica DVD-a počela je u 15 sati.

Predsjednik DVD-a ponosan je na sve što su generacije vatrogasaca u Dugom Ratu napravile do sada:

– Zahvaljujem svim bivšim i sadašnjim članovima na humanitarnom radu svih ovih godina. DVD-u želim sretnu i uspješnu budućnost. Nadam se da ćemo biti još bolji i jači i kao vatrogasci i kao humanitarci.Koliko članova ima danas DVD i kakva je oprema?

– Danas brojimo 80 aktivnih članova od čega je 47 članova postrojbe. Oprema bi mogla biti bolja. Uz veliku podršku Općine, nadam se da će se stvar popraviti u odnosu na sadašnje stanje. Imamo problem s vozilima i to nije baš za pohvaliti se za ovako veliku obljetnicu. U 21. stoljeću naše društvo ima vozni par s prosjekom 30 godina starosti. Nadamo se da će se uskoro dogoditi realizacija nabavke novih vozila uz pomoć Općine i Županije.

Inače, imamo obećanje od Općine da će ove godine krenuti realizacija rješavanja problema vatrogasnog doma. Naime, cijelo ovo vrijeme smo podstanari, a smatram da je došlo vrijeme da se to konačno promijeni.

Koliko je DVD Dalmacija važan za današnje vatrogastvo u Dalmaciji?

– Mislim da je važnost velika. Naše društvo je jako dobar primjer volontiranja. Nismo nikada imali zaposlene. Mislim da smo čist primjer kako dobrovoljno vatrogastvo može funkcionirati bez profesionalne jezgre. Mi imamo svoje područje odgovornosti, a to je općina Dugi Rat. Nositelji smo cijele protupožarne i civilne zaštite u općini. Mislim da je to jedna velika stvar u današnje vrijeme kada je uistinu teško skupiti ljude koji bi nešto besplatno radili. Mi se možemo pohvaliti s velikim brojem takvih ljudi i mi smo na tu činjenicu ponosni.

Je li situacija u današnjem vatrogastvu u državi (ne)stimulirajuća za mlade?

– Mislim da bi sustav mogao puno bolje funkcionirati. On je dobro zamišljen, ali se ne provodi kako bi trebao. Smatram da bi nam dobro došli “copy/paste” primjera iz EU. Primjerice, mi imamo prijateljska društva u Njemačkoj i Austriji. U njih je aktivni dobrovoljni vatrogasac nagrađen sa sto stvari. Primjerice, ne plaća knjige za djecu, ne plaća vrtić, dopunsko osiguranje… Takve i slične stvari daju čovjeku na važnosti. Nisu to velike stavke, a čovjeku znači da netko drži do njega. Mi smo tako nakon godina borbe, a to nema direktne veze s vatrogastvom nego s društvom, uspjeli dobiti da nakon više od 30 dobrovoljnih davanja krvi ne plaćaš više dopunsko zdravstveno osiguranje. To je jedna velika gesta, a takve bi stvari stimulirale vatrogasce u budućnosti.

Vatrogasci su općenito poznati po svom društvenom angažmanu u lokalnim zajednicama, a ne samo po vatrogasnoj djelatnosti. Je li i u Dugom Ratu tako?

– Naravno. Primjerice, već 15. godinu za redom održavamo memorijalni malonogometni turnir vatrogasnih ekipa. Sva društvena događanja u Općini potpomažemo svojim ljudstvom i na druge načine. Često smo glavni nosioci događanja. Organiziramo predavanja u vrtićima i školama, podržavamo sportska događanja…

S kojim vatrogasnim društvima najbolje surađujete?

– Što se tiče DVD-ova u našoj županiji, imamo fer, profesionalni i prijateljski odnos s većinom. Naravno, najbolji smo sa susjedima iz Omiša i Podstrane. To je vrhunski odnos. Što se tiče većih prijateljstava, tu su društva iz Njemačke i Austrije. S njima smo lani proslavili jubilarnih 20 godina suradnje, a lani smo se bratimili s jendnim slovenskim DVD-om – kazao nam je Marčić.

Susretljivost s medijima

Redakcija portala Dalmacija Danas DVD-u Dugi Rat čestita 80. obljetnicu uz želje za što uspješnijim budućim radom. Upravo je ovo društvo za vrijeme protekle, izrazito teške požarne sezone, bilo jedno od najkooperativnijih s našim portalom što je rezultiralo pravovaljanim i aktualnim informacija s brojnih požara prošlog ljeta i dijela jeseni, na čemu im ovom prigodnom posebno zahvaljujemo. Nadamo se da će 2018. godine požara biti znatno manje nego lani!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0