U nedavnom zagrebačkom potresu stradala je i zgrada Državnog hidrometeorološkog zavoda smještena na Gornjem gradu na Griču 3, kao i zgrada u Mesničkoj u kojoj je smještena hidrologija.

Srećom, žrtava i ozlijeđenih nije bilo, no točnu materijalnu štetu, štetu na tehničkoj i računalnoj infrastrukturi tek treba utvrditi, ali već sada se zna da je ogromna. Iz sigurnosnih razloga svi prisutni djelatnici udaljili su se iz zgrade (dežurni prognostičari, meteorološki motritelj na opservatoriju Zagreb Grič, informatičari i tehničari) te već nekoliko dana rade od kuće.

Prema procjeni građevinara zgrade DHMZ-a na Griču 3 i u Mesničkoj 49 u Zagrebu više nisu pogodne za rad i boravak ljudi te Zavod rad na preseljenju na neko sigurnije mjesto. Svi koji mogu rade od kuće tako da izrada upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave kao i operativni prognostički rad za sada nisu ugroženi.

“Ovi novi uvjeti rada značajno otežavaju rad te molimo za razumijevanje. Oštećenja na zgradi su ogromna i bez procjene statike zgrade nitko u njoj do daljnjega neće moći raditi. U tim uvjetima neki od produkata koje ste navikli pratiti na našim mrežnim stranicama neće biti moguće ažurirati zbog mogućih tehničkih problema. Vodeći računa o sigurnosti naših djelatnika, čim prije moguće, nastojat ćemo otkloniti sve poteškoće i učiniti produkte ponovo dostupnima.

Napominjemo da izrada upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave kao i operativni prognostički rad za sada nisu ugroženi. I sve ostale usluge prema našim korisnicima nastojat ćemo ispuniti u najkraćem mogućem roku. Naša meteorološka postaja Zagreb Grič, koja nije imala prekida od početka uspostave mjerenja 1861., radi i dalje, jer iako nema motritelja automatska postaja radi.

DHMZ je danas objavio snimke trenutka potresa na Griču koje su zabilježile nadzorne kamere:

Vatrogasci DVD-a Trnje objavili su zračne snimke zgrade DHMZ-u koje otkrivaju velika oštećenja.

Fotogaleriju štete objavio je i DHMZ:Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime