Država ženi iz Dalmacije isplatila 55 kuna odštete od požara: “Hvala im što se sprdaju sa sirotinjom”

"To mi ne treba. Hvala državi što mi je dala veliku pomoć i puno im hvala što se rugaju sa sirotinjom"

Prema pisanju HRT-a, isplaćene su prve odštete za prošlogodišnje požare i poplave u Dalmaciji. Podsjetimo, elementarne nepogode koje su prošle godine zabilježene širom Hrvatske napravile su štetu od 3.5 milijardi kuna, a vlada je odlučila kako će za naknadu šteta izdvojiti tek 80 milijuna.


Za naknadu štete bi iz fondova Europske unije trebalo biti isplaćeno čak 150 milijuna kuna, ali te isplate još nisu krenule.

Isplatili 55 kuna odštete

Počele su pak isplate hrvatske vlade, a kako se čini, kod građana su izazvale šok, ali ne pozitivan.  Naime, kako javlja HRT, Milica Kosović iz Kistanja je, primjerice, za obnovu svoga požarom poharanog vinograda dobila 55 kuna naknade.

U požaru joj je izgorjelo 1500 trsova vinove loze.

“Više sam platila papire koje sam morala da vadim i prikažem što je što”, izjavila je za HRT.

“Samo jedan list je koštao 70 kuna, a ja sam dobila 55 kuna”, ispričala je i rekla kako te novce ne planira uzeti.


“To mi ne treba. Hvala državi što mi je dala veliku pomoć i puno im hvala što se rugaju sa sirotinjom”, poručila je.
Za 40 stoljetnih maslina mu isplatili 250 kuna

Slična priča je i u susjednom Skradinu. Mišo Vojnović u požaru je izgubio 40 stoljetnih maslina.

“Dobili smo oko 250 kuna, isplaćeno je otprilike pet posto u odnosu na vrijednost štete koja se desila”, izjavio je.Za štetu od vatre i leda šibenska županija dobila je 708 tisuća kuna. Općina Kistanje je jedna od požarom najpogođenijih općina, a u njihovu je blagajnu na ime odštete zbog elementarne nepogode uplaćeno 1003 kune, a kako javlja HRT, takvih slučajeva ima dosta.

Država pak poručuje kako odluka o dodjeli sredstava nije bila na njima, pa se tako oštećeni sada nadaju odšteti iz fondova europske unije, za koju su se mogli prijaviti svi koji su imali registrirani OPG, prenosi Index.

Država je isplatila kako je povjerenstvo procijenilo

“Kako su povjerenstva procijenila, država je tako isplatila iznos koji je mogla. 80 milijuna kuna nije malo”, poručio je ministar Tolušić

Borislav Šarić, zamjenik načelnika Općine Kistanje izjavio je kako su sami troškovi dva člana povjerenstva iz Kistanja iznosili nepunih 4.500 kuna te kako upravo to sve govori.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0