DRAMA NA PELJEŠCU Zapalio se deponij kod Orebića i sve jače izdimljava: Nema ga tko gasiti jer cisterne brane kuće!

O ozbiljnosti situacije najbolje govori podatak da je o slučaju upoznat i sam predsjednik Vlade, a ispomoć u obliku skromne dvije cisterne dolazi tek u nedjelju iz Dubrovnika i Metkovića

Pelješac se posljednjih dana bori s velikim požarima. Kada se već činilo da su vatrogasci nadljudskim naporima svladali vatru, bura je pomrsila račune i aktivirala dijelove požarišta za koje se smatralo da su sanirana. Tako je bilo i tijekom subote, a upravo su zbog bure s požarišta morala biti povučena dva kanadera.


Pomalo u sjeni požara koji povremeno prijete naseljenim područjima drugog najvećeg hrvatskog poluotoka, događa se drama kod Orebića. Naime, 25. rujna preko deponija Podvlaštica, koji se nalazi u neposrednoj blizini sela Stankovići, prošla je požarna fronta nakon koje je ovo bivše glavno odlagalište otpada grada Orebića počelo tinjati. Vatra je prodrla u dublje slojeve deponija pa se već danima područja oko njega suočavaju s nesnosnim smradom koji se širi.

Na ovaj se deponij već godinama ne odlaže miješani komunalni otpad, već samo glomazni i građevinski. Radi se o prostoru bivšeg kamenoloma u kojem tinjajući deponij već pet dana nitko ne gasi iz jednostavnog razloga – jer nema tko! Naime, sve cisterne se već danima nalaze na požarištima oko Orebića, a kako se stalno pojavljuje otvoreni plamen, cisterne natapaju ona područja u kojima vatra ima potencijal ugroziti kuće. Kako je i subotu obilježila jaka bura, 13 cisterni je i dalje raspoređeno po kritičnim točkama, a deponij, na žalost okolnog stanovništva, nastavlja tinjati.

Načelnik Orebića: U ponedjeljak počinje zasipanje ilovačom

O situaciji na deponiju razgovarali smo s načelnikom općine Orebić, Tomislavom Ančićem.

– Deponij u kavi već nekoliko dana tinja. Sve se aktiviralo u požaru 25. rujna. Radi se o deponiju starom 40 godina. Tamo se od 1999. više ne odlaže miješani komunalni otpad, nego samo krupni otpad. On je u ovom požaru planuo. U nedjelju nam stižu cisterne koje će zalijevati deponij jer do sada nismo mogli ni smjeli izvlačiti cisterne s linije požara. Bura je ponovno u jačanju i sve su nam snage tamo. Dakle, stižu nam ukupno dvije cisterne i to iz Metkovića i Dubrovnika. Zahvalni smo ovim gradovima na pomoći. Čim se steknu uvjeti, počet ćemo povlačiti cisterne s požarišta. U ponedjeljak počinje zasipanje deponija tupinom (ilovačom) i počinje mjerenje kakvoće zraka. Tupina drži kao da je betonska ploča.Napravili smo sve što je moguće. Uputili smo dopis prema Ministarstvu zaštite okoliša, čak je i premijer upoznat sa cijelom situacijom. Normalno, Županija je cijelo vrijeme u kontaktu s nama i ništa ne radimo samoinicijativno. Ovim se putem zahvaljujemo načelniku Civilne zaštite, dožupanu Jošku Cebalu – govori nam načelnik.

Kazao nam je da je deponij već nekoliko puta gorio i da je više puta saniran nakon požara.– Međutim tu je općina Orebić odlagala punih 40 godina. Ljudi kada grade i renoviraju tu odlažu krupni i građevinski otpad. Postoje tri sekcije na deponiju; donja – gdje je tamponirano zemljom i to gori, sredina gdje je ilovača ne gori i vrh gdje je obična zemlja također gori. U nedjelju natapamo s minimalno dvije cisterne, a ostalo ako budemo mogli dislocirati, a građevinstva tvrtka u ponedjeljak počinje sa zasipanjem ilovače, tj. zagušivanjem.

Upitali smo bune li se građani na smrad s odlagališta.

– Normalno da se bune, smrdi i meni. Ne možemo zbog meteorološke situacije i situacije na požarištu dislocirati cisterne. Sad ih je na požarištu čak 13 u Orebiću. Sve su locirane po kriznim punktovima. Bura je toliko jaka da oživi požar u nekoliko minuta. Dobra vijest je da se u nedjelju očekuje prestanak bure.

Direktor komunalnog poduzeća: Zatečeni smo

Joško Đeldum, direktor Komunalnog poduzeća Bilan koje skrbi i o odlagalištu Podvlaštica, kazao nam je da je sve nadležne službe aktualna situacija s deponijem zatekla.

Pitali smo ga smatra li kao odgovorna osoba da okolno stanovništvo ima razloga za zabrinutost…

– Aktivirao se dio deponija i sada postoji izdimljavanje iz kamenoloma Podvlaštica. Poduzeli smo sve moguće aktivnosti, a to znači da smo obavijestili sve inspekcije, obavijestili smo nadležna ministarstva, a sa situacijom smo upoznali i samog premijera. Ovo je nešto što izlazi iz naših okvira. Napravili smo jedan plan da ćemo ovih dana početi sanaciju deponija u smislu da se pogasi i da ne bude izdimljavanja. Zatražili smo i izlazak na teren nadležnih tijela za mjerenje kakvoće zraka.

Nadamo se da ćemo nakon rješavanja ovog problema pristupiti sanaciji ovog deponija koji tu postoji četiri desetljeća. Potrebna je kvalitetna sanacija ovog odlagališta.

Upitali smo direktora je li mu poznato da se na ovom ilegalnom odlagalištu ikada odlagao opasni otpad.

– Koliko znam, u prijašnjim godinama se odlagao građevinski, krupni i bio otpad. Svakako, što se više čeka, vatra ulazi u dublje slojeve deponija. U nedjelju krećemo u prve akcije na plamteći deponij – kazao nam je direktor Đeldum dodajući da nije nadlažen odgovoriti na pitanje jesu li se cisterne iz nekog drugog kraja Hrvatske mogle do danas dovesti na gorući deponij.

Bilo kako bilo, ne možemo se oteti dojmu da je pomoć u cisternama trebalo zatražiti prije, a ne čekati da deponij tinja čak 5 dana, čime je vatra prodrla puno dublje nego bi to bilo moguće da se pomoć zatražila odmah.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime