Američki Nacionalni centar za uragane poslao je upozorenje na uragan Dorian koji prijeti Floridi i stiže na Bahame s vjetrovima brzine od 250 km/h. Ta brzina vjetra uragan Dorian svrstava u najvišu i najopasniju kategoriju na Saffir-Simpson ljestvici vjetrova.

Dorian donosi katastrofalnu štetu, kreće se prema Bahamima i tijekom dana će doći do njih. Iako se tijekom dana očekuju manje promjene u brzini vjetrova, meteorolozi najavljuju da će Dorian i dalje ostati vrlo razarajuć. Oko uragana prijeći će preko Abaco otoka na Bahamima, piše CNN.

“Zamislite da ste tamo dok čudovište prolazi iznad. Pomolite se za sigurnost građana. Bit će to fizički i psihičko vrlo iscrpljujuća dva dana. Prijatelji na Bahamima, zaštitite se na sve moguće načine. Bit će ovo najgore što ste ikad vidjeli”, napisao je meteorolog Jeff Berardelli na Twitteru, prenosi Dnevnik.hr.Uragan bi sa svoje putanje mogao skrenuti na sjever tek u utorak ili srijedu. O njegovoj putanji i skretanju na sjever će ovisiti kolikom jačinom će stići na kopno.

Prerastanje uragana Dorian na 5. kategoriju je vrlo loša vijest, ističu meteorolozi. Prema Saffir-Simpson ljestvici za mjerenje snage uragana prema brzini vjetra procjenjuje se i materijalna šteta koja bi mogla ostati iza njega. Uragani 3. kategorije i jači od toga smatraju se opasnim zbog “mogućih značajnih gubitaka i štete”, priopćio je Nacionalni centar za praćenje uragana.

Sustav uragane dijeli na pet kategorija. Uragani 1. kategorije su uragani s brzinom vjetra od 120 do 150 km/h pri kojima nastaju manja oštećenja. Uragani 2. kategorije su uragani s vjetrovima brzine od 150 do 177 km/h i u njoj može nastati veća šteta u vidu iščupanih stabala i razbijenih prozora.

U 3. kategoriji su uragani s brzinom vjetra od 178 do 207 km/h pri čemu mogu popucati stakla na prozorima i vratima, a takva materijalna šteta smatra se razornom. 4. kategorija uragana je kategorija u kojoj vjetrovi pušu brzinom od 208 do 250 km/h. Pri takvim brzinama vjetra nastaju katastrofalna oštećenja – s kuća padaju krovovi, primjerice. 5. kategorija uragana, u kojoj pušu vjetrovi brži od 250 km/h smatra se apsolutno najopasnijom i u njoj je moguće da dođe do potpunog uništenja kuća i zgrada, piše Dnevnik.hr.

Podsjetimo, stanovnici Floride pripremaju se za dolazak uragana Dorian koji bi do obale Sjedinjenih Država trebao bi stići početkom sljedećeg tjedna. Američki predsjednik Donald Trump, koji je Doriana nazvao “jednim od najvećih uragana koje smo vidjeli u puno godina”, sutra će iz Washingtona koordinirati napore u borbi s olujom.