Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Domaća riba umjesto bakalara? Zašto ne! Ovako se suši riba u Dalmaciji - blagdanski stol uz zdravije, ukusnije, ali i jeftinije namirnice

[FOTO] Ukusno i zdravo
R.P. / Foto: Ivica Trojanović24. prosinca 2025. 01:37
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U vremenu u kojem je globalno poželjno imati iste obrasce (pred)blagdanskog ponašanja u svemu, pa i u gastronomskim užancama, prava je rijetkost vidjeti da još postoje ljudi koji drže do tradicije svojih djedova. Jedan takav primjer susreli smo na Pelješcu, točnije u Orebiću.

Riba je vrlo vrijedna, ali i zdrava prehrambena namirnica, te bi bilo dobro da je što zastupljenija na našim jelovnicima. Usprkos obilju ribljeg fonda kojega nam naš plavi i još uvijek od naftnih platformi slobodni Jadran nudi, na Veliki petak svi oni koji ga mogu uopće priuštiti “polude” za bakalarom. No bakalar je riba koja nam dolazi s dalekih sjevernih mora i nema osobito dugu tradiciju biti omiljena riblja poslastica u predblagdansko vrijeme.

Vrijedni pelješki ribar Ivica Trojanović ispred svoje kuće stavio je sušiti na otvorenom nekoliko vrsta jadranske ribe, među kojima je dominirala mačka bljedica (Scyliorhinus canicula). Ivica svake godine suši jadransku ribu i tako, umjesto bakalara, na svome blagdanskom stolu dobije znatno zdravije, ukusnije, ali i jeftinije prehrambene namirnice.

susena riba04
GALERIJA
Kliknite za pregled

"Guljenje kože kod morske mačke prilično je nezahvalan proces, pa ribari ovu vrstu ribe rijetko nude kupcima. Smatram da je mačka prava domaća delicija za blagdanske dane. Nakon ulova, a prije sušenja, očistim iznutrice, ribu posolim krupnom stonskom soli koja posoljena stoji dan. Nakon toga se riba stavi sušiti na buru, ovisno o vrsti ribe i vremenskim uvjetima, od dana do tri dana. Radi arome može se staviti i na dim nekoliko sati. Nakon sušenja riba se stavi u škartoc i zamrznuta može jako dugo biti u hladnjaku. Nema toga bakalara koji je ukusan kao naša sušena riba, to vam osobno garantiram", govori nam Ivica.

"Osim mačke, sušiti se mogu razne druge vrste riba koje žive u Jadranu. Primjerice, ugor (gruj), golub, osobito je ukusna sušena raža, zatim mol, tabinja… Osim sušena, ova je riba izvrsna i kao pašteta. Naši građani puno novaca “bacaju” na bakalar, a zaboravlja se naša zdrava riba, naša tradicija i kultura", dodao je ovaj ribar iz Orebića.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
DALMATINSKO NEODRICANJE Fritule na dva načina, ovako su se radile u Velom Varošu
3
sat
DALMATINSKO NEODRICANJE Fritule na dva načina, ovako su se radile u Velom Varošu
Domaća riba umjesto bakalara? Zašto ne! Ovako se suši riba u Dalmaciji - blagdanski stol uz zdravije, ukusnije, ali i jeftinije namirnice
3
sat
Domaća riba umjesto bakalara? Zašto ne! Ovako se suši riba u Dalmaciji - blagdanski stol uz zdravije, ukusnije, ali i jeftinije namirnice
Pepeo dogorijelog badnjaka posipao bi se po vinogradima, poljima i voćnjacima
3
sat
Pepeo dogorijelog badnjaka posipao bi se po vinogradima, poljima i voćnjacima
Zašto se na bočnom retrovizoru automobila nalazi isprekidana linija?
6
sat
Zašto se na bočnom retrovizoru automobila nalazi isprekidana linija?
Tour de force u Ghetto klubu u Splitu
6
sat
Tour de force u Ghetto klubu u Splitu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Nestalo novca za božićnice umirovljenicima i nezaposlenima u jednoj općini
    Nestalo novca za božićnice umirovljenicima i nezaposlenima u jednoj općini
    23. prosinca 2025. 16:29
  • Kerum iz izdvojenog dijela zatvora na Bilicama: 'Počasti sve pečenim!'
    Kerum iz izdvojenog dijela zatvora na Bilicama: 'Počasti sve pečenim!'
    23. prosinca 2025. 16:45
  • JUTARNJI KRŠ I LOM Sudar na ulazu u Split, stvaraju se kolone
    JUTARNJI KRŠ I LOM Sudar na ulazu u Split, stvaraju se kolone
    23. prosinca 2025. 07:30
  • Budući pomorci, pripremite se: Jadrolinija i Pomorski fakultet udružili se za karijere na moru
    Budući pomorci, pripremite se: Jadrolinija i Pomorski fakultet udružili se za karijere na moru
    23. prosinca 2025. 11:51
  • Božićni kaos u splitskim ulicama. Ako ne morate, ne sjedajte u auto...
    Božićni kaos u splitskim ulicama. Ako ne morate, ne sjedajte u auto...
    23. prosinca 2025. 13:01
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.