U završnici Grand Gourmeta 2018 natjecanja konobara, barmena, barista i restorana uz brojne edukacije koje su se održavale do 6. do 8. studenog u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija u makarskom hotelu Meteor, dodijeljene su u četvrtak navečer nagrade i priznanja. Među ostalim natjecanjima, održano je službeno prvenstvo Hrvatske za barmene gdje je prvo mjesto odnio dubrovački koktel majstor Mario Margaretić i zastupati će nacionalni tim na predstojećem prvenstvu u Kini 2019. godine.

“Margaretić je pobijedio u kategorijama pravljenja klasičnih koktela, dok je Dušan Janjatović iz Požege po 7. put postao državni prvak u kategoriji Flaireu – akrobacijama s barskim priborom pri izradi barskih mješavina. Bila su tu 24 natjecatelja u pripremi klasičnih barskih mješavina koji su pokazali da se stvari kreću nabolje jer struka napreduje s novim kreacijama i pristupom. Vidio se u Makarskoj veliki broj novih mješavina koje će bez sumnje Hrvatsku barsku scenu unaprijediti kako bi što bolje predstavljali svoju zemlju koja postaje jedna od vodećih europskih turističkih destinacija” – kazao je Jure Vojković, tajnik Hrvatske udruge barmena.

U ukupnom poretku barista koji su se natjecali u tri kategorije (izrada napitka na bazi espressa, singature drink na bazi espressa i latte artu) prvo mjesto i zlatnu medalju osvojio je Radul Dubljević (Crna Gora), a drugoplasirani je bio Maj Novaković (Slovenija), dok je 3. mjesto pripalo jedinoj ženskoj natjecateljici – Tjaši Rogelj, također iz Slovenije.

Slavonka Katarina Kuba s iskustvom rada u boljim splitskim restoranima, a danas je zaposlena u zagrebačkom hotelu Westin, ukupna je pobjednica u kategoriji konobara.

Među restoranima proslavili su se natjecatelji iz Novog Sada; studenti Prirodoslovno – matematičkog fakulteta s Odjela za turizam i hotelijerstvo. Drugo je, pak, mjesto zauzela ekipa hotela Rivijera iz Makarske, dok je treći bio Catering SC, vodeće i velika splitska catering kuća koja djeluje pri Sveučilištu u Splitu i zapošljava oko 170 djelatnika.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime