U zagrebačkom HNK s početkom u 16:30 održana je druga dodjela književne Nagrade Fric tjednika Express za najbolju knjigu prozne fikcije objavljenu u razdoblju od 1. srpnja 2017. do 30. lipnja 2018. godine.

O dobitniku je odlučivao žiri u sastavu: predsjednica žirija Biljana Romić kao prevoditeljica i predstavnica književne struke, a ostali članovi su: Hana Jusić kao umjetnica općeg spektra, profesor Hrvoje Klasić kao predstavnik humanističkih znanosti, ginekolog Dubravko Lepušić kao predstavnik egzaktnih znanosti, Boris Rašeta kao publicist i Igor Vikić kao predstavnik tjednika Express.

Nagrađeni autor osvojio je mobilnu sklupturu, ali i 75.000 kuna koje je osigurala Atlantic Grupa.

U finale ovogodišnjeg izbora ušlo je šestero autora:

Selvedin Avdić: Kap veselja (Sandorf)

Ivica Đikić: Ukazanje (Fraktura)

Tanja Mravak: Naša žena (Hena com)

Jurica Pavičić: Crvena voda (Profil)

Dino Pešut: Poderana koljena (Fraktura)

Marko Vidojković: E baš vam hvala (Jesenski i Turk)

Zanimljivo je da čak dvoje od šestero finalista (Mravak i Pavičić) dolaze iz Splita, pa je bilo posebno uzbudljivo gledati dodjelu nagrade, koju smo uživo pratili na  24sata.

Video možete pogledati ovdje:

Dobitnik nagrade Fric je Jurica Pavičić!

Po primitku nagrade, Pavičić je u kratkom govoru zahvalio svima uključenim u organizaciju ove dodjele, te naglasio da mu je ova nagrada osobito draga iz nekoliko razloga: prije svega jer su sve knjige koje su ušle i u širi i uži izbor vrlo kvalitetne (toliko da bi nekima i sam dao nagradu); zatim zbog sastava žirija koji ne čini samo struka, nego pametni ljudi koji se bave raznim poslovima, pa tako predstavljaju publiku koja nije samo profesionalna, i naposljetku zbog samog imena nagrade, koja je nazvana po nadimku Miroslava Krleže, čovjeka prema kojem „moja generacija ima dug, jer smo malo prekasno shvatili da sve ono o čemu je pisao ima itekako smisla“, zaključio je.

Čestitke od srca!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime