Dođite u Muzej grada Splita vidjeti najlakšu violinu na svijetu!

Majstor Franjo Marotti je 1927., čuvši da je u Švicarskoj napravio najlašku violinu tešku 320 grama, odlučio srušiti taj rekord

Muzej grada Splita dobio je od gospodina Romea Marottija i njegove obitelji na dar najlakšu violinu na svijetu koja teži svega 220 grama, a rad je oca majstora glazbala Franje Marottija.


Majstor Franjo Marotti je 1927., čuvši da je u Švicarskoj napravio najlašku violinu tešku 320 grama, odlučio srušiti taj rekord. Nakon dvije godine pokušaja to mu je uspjelo 1929. godine kada je konačno napravio instrument težak jedva 220 grama. Violina je normalne veličine, a izrađena je od javorovog drveta u kombinaciji sa smrekovinom i palisanderom te se na njoj može svirati.

Gospodin Franjo Marotti nastavio se baviti izradom instrumenata te je 1938. godine položio majstorski ispit, a u Krešimirovoj ulici u Splitu imao je svoju radionicu te je bio vanjski suradnik Hrvatskog narodnog kazališta gdje je popravljao i štimao glazbala.

Najlakšu violinu na svijetu, potvrdu o položenom stručnom ispitu te fotografiju Franje Marottija u njegovoj radionici možete vidjeti izložene u Muzeju grada Splita.

Predmet pripada muzejskoj Zbirci namještaja – podzibrka glazbeni instrumenti, a priču o predmetu ispričala je kustosica zbirke Darka Perko Kerum.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime