Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DOBAR KUS: Ovako su Hvarani vrhunskom spizom i vinima proslavili sv. Prošpera

D.D. / Foot: UOH12. svibnja 2019. 17:51
Foot: UOH
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Restorani, konobe i bolji lokali Hvara, Palmižane i Velog Grablja u hvarskom Arsenalu na 15. po redu Dobrom kusu predstavili su jela kojima se gastronomija našeg najsunčanijeg otoka želi prikazati svijetu kao uspješan spoj tradicionalnog i suvremenog, otočkog i internacionalnog.

Dvadesetak izlagača stiglo je sa svojim jelima na tu manifestaciju koja se održava u sklopu Fjere sv. Prošpera – suzaštitnika grada Hvara. Teće pune morskih delicija, težačkih i ribarskih jela, pa i inovativnih receptura privukle su stotine domaćih i stranih gostiju, a okuse i vještinu kuhara ocjenjivali su međunarodni kulinarski suci Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER)– Željko Neven Bremec, Marija Lulić i Nikša Ivičević. Svaki se zalogaj mogao upotpuniti nekim od vrhunskih vina koje su u Arsenal donijeli vodeći hvarski vinari te gosti iz Slavonije i Istre.

– Dobar kus je eno-gastro priredba koja slavi sv. Prošpera, kao i tradicionalnu i novu gastronomiju Hvara te vinare, posebice našeg otoka. Ujedno bila je prigoda da se po prvi put pokaže što znaju i tri tima naše Srednje škole Hvar sa svojim mentorima, da se time promovira struka i znanje o kulinarstvu. Ovdje na otoku imamo dugu gastronomsku tradiciju koju treba i dalje graditi u skladu s vremenom jer i to je jedna od naših razglednica kojima se predstavljamo svijetu, posebice kroz iskustva naših gostiju – ispričala je Katica Vučetić, predsjednica Udruženja obrtnika grada Hvara čija je Sekcija ugostitelja pokrenula ovu manifestaciju 2005. godine.

Dobar Kus- 10.05_23.2019
GALERIJA
Kliknite za pregled

Nakon što je Dobar kus otvorio hvarski gradonačelnik Rikardo Novak, krenulo se s kušanjima spize i vina, a sve uz veselicu koju je priredio Trio Gušt.

Ekipa Bacchusa s Palmižane goste je s vrata Arsenala dočekivala glomaznom tećom u kojoj se krčkalo 50-ak porcija škampi i školjki na buzaru. Restoran Dva ribara ponudio je roladu od špinata s njihovih obiteljskih polja i mladim sirom. Mizzarola je iznijela pravo težačko jelo "na žlicu"; makarune s hvarskim bobom i šparogama uz teletinu, slično kao i Mediterraneo s domaćom janjetinom i bižima. Narodskih jela držao se i restoran Bonaca sa sipom i bobom, purom s crnilom sipe te kolačem od rogača i džema divljih naranči, a La Bocca skuhala je junetinu s graškom. Appetit je skuhao rižoto s plodovima mora i poslužio tiramisu. Grande luna ponudili su njoke u umaku od gljiva i rozbif te makarune sa škampima i šparogama. Štajun je poslužio vrhunski carpaccio od tikvica s tartufima, rozbif s kremom bijelog tartufa, kao i svježe makarune s crnim tartufima. Tim Palače Paladini preko 50 godina ispisuje gastronomske stranice grada Hvara u staroj palači iz 15. stoljeća i vrtom stabala gorkih naranača od kojih prave likere i marmeladu, a za ovu prigodu je pripremio linguine s kozicama i vongolama te mramorni kolač s trešnjama.

Novootvoreni hvarski restoran Odos (grč. ulica) nudi suvremenu mediteransku gastronomiju s međunarodnim utjecajima, pa su im se na jelovniku Dobrog kusa našli tuna tartar na posteljici od povrća i s papirom od riže, kozice, mrkve i poriluk u tempuri te svježe fettuccine Odos s gamberima i naribanim tartufima.

Konoba Zbondini iz etno-eko sela Velo Grablje poslužila je pored plate s vrhunskim domaćim sirom i pršutom i čuvenu grabljansku pašticadu s domaćim njokima te "grobajski koloč", čime su pokazali kako se na otoku može kušati hrana kakvu su pripremale hvarske domaćice prije stotinu i više godina. Ekipa Dalmatina, obiteljskog restorana s 30-godišnjim stažom, pripremila je crne njoke s istarskim tartufima, a Macondo gregadu od morskog psa. S Palmižane stigao je crni rižot iz restorana Meneghello te njihov kolač s rogačem.

– Ugodno smo kolege suci i ja bili iznenađeni jelima koja su poslužena, tim uspješnim spojem tradicije i novog. Bilo je tu marendaške spize, novih jela i originalnih recepata, odličnih kolača i slastica usko vezanih uz namirnice ovog kraja. Čestitamo sudionicima, dobru su spizu pripremili, a ono što smo smatrali da su mogli drugačije napraviti - to smo im i rekli. Osim toga, izvrsno je što su se ovdje mogli na jednom mjestu povezivati okusi i vrhunska vina - rekao je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Srednja škola Hvar jela timova:
1.razred (mentor Ivan Tudor): sipa s bobom, teletina s graškom i gljivama
2.razred (mentor Petar Hure) - škampi na buzaru, punjena teleća prsa
2.razred (mentor Dean Šperka) - pašticada, gregada

VINARIJE sudionici: Tomić, Plenković, Duboković, Plančić, Vujnović, Marijan, Carić, Cuj, Benevutti, Radovan, Kutjevo, Krauthaker

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sveti Nikola uranio u Solinu: Gradonačelnik najavio obilazak vrtića
9
min
Sveti Nikola uranio u Solinu: Gradonačelnik najavio obilazak vrtića
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
25
min
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
40
min
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
41
min
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
48
min
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.